Jelenlegi hely

A Dani Gergely Általános Iskola névadójának emléknapja

/ Hock Judit /
hock.judit képe
A Gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola 10 évvel ezelőtt vette fel a település neves plébánosának, Dani Gergelynek a nevét, amelynek emlékét gazdag iskolai programsorozattal ünnepeltük meg.
a_dani_gergely_tanuloi_csapattala_dani_gergely_utodai_csapata_kis_segitseg_a_nehezebb_feladatoknala_zsuri_tagjai

Gyimesbükkön az egyetlen iskola a Dani Gergely Általános Iskola, ahol a gyermekek anyanyelvükön tudják ismereteiket elsajátítani.

De ki is volt Dani Gergely, és miért olyan meghatározó a gyimesiek életében?

A háromszéki Lemhényben született 15 testvér között nevelkedett majd a gyulafehérvári teológia szak elvégzését követően papi szolgálatba állt, amelynek 1972-től lett állomása Gyimesbükk. Nevéhez fűződik a gyimesbükki nagytemplom felépítése továbbá a magyar nyelvnek, kultúrának megőrzése a csángó vidéken – dacolva a megpróbáltatásokkal teli történelmi korszakokkal is.

Az iskolai műsort Nagy-Galaczi Hajnal igazgatónő nyitotta meg. Lelkesítő köszöntője után a résztvevők a Dani Gergely életéről szóló filmet tekinthették meg, amelyben Édesanyja mesélte el a Dani család életét a lemhényi házban. A film csodálatosan vetíti a szemlélődő elé, hogy egy nagycsaládban miként teltek a mindennapok és hogyan volt lehetséges, hogy a gyermekek nagy része egyetemi diplomát szerzett, amely az ötvenes-hatvanas évek Erdélyében kimagasló eredménynek számított.

A film megtekintését követően az alsó tagozatos gyermekek rajzokat készítettek Dani Gergely életéről, a nagyobbak pedig fogalmazásokat írtak, és egy vetélkedőn vettek részt. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy a vetélkedő feladatainak összeállításával és levezetésével engem bíztak meg. Igyekeztem változatos, ugyanakkor Dani Gergely és Gyimes történetéről mélyebb tudást elváró feladatokat beletenni, amely „akadályt” a diákok derekasan leküzdöttek. Tizenegy, négyfős csapat izgatott vetélkedésének adott otthont az iskola tornaterme a délelőtt során. A zsűri tagjai között felkérésemnek eleget téve részt vett Dani Gergely unokaöccse Főtisztelendő Csiby József, Brassó belvárosi plébános úr is.

A vetélkedő befejezése után a díjátadás következett. Nagy-Galaczi Hajnal igazgatónő elsőként elismerését fejezte ki a gyimesi pedagógusok és a településért fáradozó civilek iránt. A díjazottak közül szeretném kiemelni mentoromat, Salamon József gyimesbükki plébános urat a közösségépítő - és a magyar nyelv és kultúra ápolásába fektetett áldozatos munkájáért. Az ünneplő közönség soraiban köszönthettük Dani Gergely testvérét is Ilonka nénit, aki Medgyesről tette meg a fáradtságos utat Gyimesbükkbe.

A győztes csapatok kihirdetését követően Tankó Előd gyimesi kántor és pedagógus vezetésével kulturális előadást hallgathatott meg a közönség, válogatva gyimesi táncokból és énekekből. Láthattuk amint az iskola tanulói járják a héjszát, a kerekest, a lassú magyarost és a csárdást. Hangosan zengett a tornaterem az alábbi daltól, amely az egyik kedvenc dala a gyimesi gyermekeknek: Naskalaton esik az eső…

„Naskalaton esik az eső

jajj istenem nem lesz jó idő

elsárosodik a topánkám

megver érte az édesanyám.

 

Erre gyere erre nincsen sár

az ajtómon semmiféle sár

az ajtómon fából a kilincs

az ágyamba még egy deszka sincs.”             

(Felcsiki népdal – részlet)

 

Az ünnepi műsort követően forró erdélyi csorbaleves várta a résztvevőket. Eredményként mondható el, hogy a megemlékezés végére minden diák közelebb került iskolája névadójának életéhez, ezáltal is erősítve a Gyimesek összetartó erejét.