Jelenlegi hely

A Debreceni Népi Együttes Hunyad megyei turnéja

Táncos Csuda Mózsi almafái Dél-erdélyi úton

/ Szabó Annamária /
szabo.annamaria képe
2020. február 20 -22 között tartotta Hunyad megyei turnéját a Debreceni Népi Együttes.

Amióta Dévára kerültem, azon törtem a fejem, hogyan tudnám a Hunyad megyei emberekhez közelebb hozni azt az együttest, amely felnőtt tánckarának én is tagja vagyok. Az együttesvezető Hercz Vilmos december 28-án kiutazott Dévára, ahol elkezdtük a Hunyad megyei turné szervezését. Ellátogattunk a szomszédos Csernakeresztúrra, illetve a Zsil-völgyébe is, ahol ösztöndíjas társaim segítségével, valamint a helyi képviselők közreműködésével lefektettük a turnésorozat alapjait.

A Debreceni Népi Együttes idén ünnepeli megalakulásának 70. évfordulóját és a csapat azt a célt tűzte ki, hogy a 2020-as év első felében turnékat szervez. Ezen kezdeményezés első állomását Hunyad megyében rendezték meg. Az együttest állandó zenekara a Bürkös Zenekar kísérte el az útra. Az együttesvezetőnk ismertette a Debreceni Népi Együttes repertoárjában megtalálható műsorokat. A helyi fogadó szervezetek vezetőivel egyeztetve Wass Albert 13 almafa című regénye alapján készült 70 perces táncjátékot választották ki. Sajnos ekkor még nem tudtunk arról, hogy Romániában Wass Albertet még nem rehabilitálták és hivatalosan a mai napig háborús bűnösnek számít. Erre való tekintettel a táncjátékot a regényből idézett narrációk nélkül mutattuk be a prefektúra és a rendőrség kérésére.

Az előadássorozat első állomása Vörös Árpád ösztöndíjas társam fogadó szervezeténél, a Csernakereszúri Tánccsűrben volt. Az előadásra szép számú közönség gyűlt össze és az előadás végén állva tapsolt a nézősereg, így köszönte meg a debreceni táncosoknak a fergeteges műsort. A produkció után egy kis hazai anyag oktatása következett, hajdúsági csárdás és friss lépéseit tanulhatták kicsik és nagyok egyaránt. Majd felcsíki és mezőségi táncokkal ismerkedtek a táncolni vágyók.

Másnap 21-én a lupényi Kultúrpalota adott otthon a táncjátéknak. Itt is nagy segítségemre voltak ösztöndíjas társaim, név szerint kiemelve: Orosz Erzsébet, Jeszenszky Melinda Lupény képviseletében és a Petrozsényben tevékenykedő Tímár Karina. A csodálatos Kultúrpalota megtelt nézőkkel, Petrozsényből buszt indítottak az előadásra, amely itt is nagy sikert aratott.

Szombaton a gyermekeké volt a főszerep, immár Déván. Délelőtt 10-től a Dévai Szent Antal Házban adtunk folklórbemutatót a debreceni táncosokkal, majd táncházzal, népi játékok tanításával szórakoztattuk az Apró Kezek foglalkozásra összegyűlt gyereksereget. Ezen a napon egy erdélyi zenekar, a Rezeda Banda kísérte a táncosokat. Este 6-órától a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei és felnőttjei élvezhették az előadást és a vidám hangulatú táncházat. Örömmel és nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a gyerekek a táncba, jó hangulatú estét zártunk.

A januárban indított népviseleti adománygyűjtésemhez a Debreceni Népi Együttes is szeretett volna hozzájárulni. Ezen alkalmat kihasználva, viseleteket adományoztak a Szent Ferenc Alapítvány néptáncos gyermekei számára.

Minden összegezve úgy vélem nagyon sikeres hétvégét zártunk. A célom ezzel a turnéval az volt, hogy közelebb hozzam a magyar néptáncot, népzenét a Hunyad megyében élő emberekhez. Amikor a közönség tapsát hallgattam, és a gyerekek mosolyát láthattam tánc közben, kétségem sem volt afelől, hogy egy apró lépést tettünk az itteni magyarság megtartásáért.