Jelenlegi hely

Egyszerre dobbant minden magyar szív

A nemzeti összetartozás napja Éberhardon

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Éberhardon tartotta a Csemadok Országos Tanácsa, Szenci Területi Választmánya és helyi alapszervezete a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ünnepséget. A helyi önkormányzat által is támogatott megemlékezés szónoka Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó volt.
Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Bárdos Gyula Csemadok elnök és Valacsai Edit polgármester társaságábanSchwarzwölder Ádám előadása A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulóinak műsora

Az ünnepség az éberhardi kápolnában, az Apponyi család sírboltjánál kezdődött, ahol Szili Katalin gróf Apponyi Albert személyét hozta közelebb hallgatóságához. A miniszterelnöki főtanácsadó rámutatott arra is, hogy keveset beszélünk Apponyi Albertről, aki a nemzet nagy ügyvédje volt, és akit munkásságáért többször jelöltek Nobel-díjra is.

A kápolnában tartott ökumenikus istentiszteleten György András, somorjai református lelkész úgy fogalmazott: „Napjaink vihara még inkább próbára teszi erőnket. A bölcs ember viszont számol a viharral, mert az tisztít.” Zsidó János, nyékvárkonyi esperes-plébános pedig az összefogás szükségességét hangsúlyozta: „Sokkal több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt.”

A megemlékezésen a Reiter Duó, az idősebb Reiter István által komponált Apponyi mise két tételét szólaltatta meg hegedűn, majd többek között Szili Katalin, Balogh Csaba, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, valamint Bárdos Gyula, Csemadok elnök helyezték el koszorúikat az Apponyi család síremlékénél.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett ünnepség második felvonása a helyi művelődési házban folytatódott, ahol Valacsai Edit polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Szili Katalin újabb beszédét követően, Schwarzwölder Ádám, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa tartott előadást a trianoni békediktátumról. 

Az éberhardi megemlékezést, a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színész szakképzés tagozatos diákjainak műsora zárta.