Jelenlegi hely

Elkezdődött a "Tavaszváró Koncertsorozat Szórványban" Segesvár és környékén

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A "Tavaszváró Koncertsorozat Szórványban" című sorozatommal járom Segesvár és a környékbeli szórvány magyar településeket. Célom, hogy a magyar kultúrát, nagy zeneszerzőink műveit is elvihessem olyan helyszínekre, ahol a magyarságnak kevés lehetősége van megismerni a zeneirodalomnak ezt a szeletét. Ezáltal is erősítve a magyar öntudatot. A koncerthelyszíneken a szervezésbe bevonom a helyi hagyományőrző csoportokat, iskolásokat.

2016. március 4-én, a szomszédos Erzsébetvárosban jártam, ahol Miklósi Csaba református tiszteletes és felesége, Miklósi Székely Zsófia Villő segített a kis koncert, a közös együttműködés megszervezésében. A Református Ifjúsági Kórus is fellépett, akiknek vezetőjük Csaba tiszteletes. A tiszteletes úr elmondta, hogy előző héten már lélekben készültek az operett műsorra, és a filmklubban levetítették a Csárdáskirálynőt. Nagy szeretettel fogadott a lelkes kis közönség, és a végén közös énekléssel zártuk az estet. Nem maradhatott el a Csárdáskirálynő híres dala, a Hajmási Péter és Kodály Zoltán Esti dala. A rendezvény után szeretet-vendéglátásban részesültünk mindannyian.

Második koncerthelyszínen, 2016. március 5-én, Nagykenden, Nőnapi bálban jártam, mely a balavásári polgármesteri hivatal szervezésében zajlott. Az este még visszafogott közönség, az operettek éneklése után táncba kezdett. Operettre szükség van. Van, amikor jól esik cukorsziruppal leönteni a desszertet. Jól esik belefeledkezni a mindennapokba és Kálmán Imre el tudja hitetni velünk, hogy "Túl az Óperencián boldogok leszünk."

2016. március 6-án, vasárnap, Búnon a Református Templomban adtam koncertet, ahol klasszikus áriák és magyar klasszikus nagyoperettek hangzottak el. 11 órakor istentisztelet kezdődött, és azt követte a Szórvány koncertünk. Imecs Lajos református tiszteletes és felesége, Imecs Szakács Klára tanítónő segítettek a szervezésben. A tanítónő felkészítésével felléptek a búni gyermekek is, magyar népdalokkal, versekkel és tánccal. Lázasan készültek Nőnap alkalmából is, kis műsoruk után minden gyermek az édesanyjához ment saját készítésű ajándékával és öleléssel, puszival köszöntötték az anyukákat. A tiszteletes úr elmondta, hogy "itt a végeken mindent meg kell fogni, hogy érezzük, létezünk, vagyunk!"

            

Az eredetileg 12 részes koncertsorozat nagy érdeklődésnek örvend, így a helyszínek bővülnek, már több település jelezte, hogy szeretnének közösségükben is előadást, és az eddigi helyszíneken is visszavárnak. 

Hinnünk kell a közösség erejében, a magyarság erejében! És abban, hogy kultúránknak élnie kell, élni fog!