Jelenlegi hely

Ének, tánc és örömteli együttlét a nyugat-szlavóniai szórványban

Magyarok Napja Gajon

/ Walkó Ádám /
walko.adam képe
Hallották már a Himnuszt tamburára hangolva? Különleges élmény volt nemzeti imánkat a szlavóniai horvátok hagyományos hangszerének kíséretében énekelni. A Lipiki Magyar Közösség folklór-együttesének előadásában ez a sajátos magyar-horvát fúzió nyitotta meg szeptember 16-án, a tizenharmadszor megrendezett Magyarok Napját a Lipik városhoz közei Gaj településen.
A Piszanicai Magyar Közösség asszonykórusa és tamburazenekaraA kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Néptánccsoport. Dunamenti tánc. Fotó: Matija KulhavyA Lipiki Magyarok Közösségének folklóregyüttese. Fotó: Matija KulhavyA Lipiki Magyar Közösség folklóregyüttese. Fotó: Tatai Igor

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségéhez (HMDK) nemrég csatlakozott, 2005-ben alakult Lipiki Magyar Közösség elnöke, Szigeti István köszöntötte ezután az egybegyűlteket, majd a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Jankovics Róbert mondott rövid beszédet.

A lipiki magyarok rendezvényére Horvátország több vidékéről és Magyarországról is érkeztek vendégek: Berkes Imre, Zágráb megyei és Varga Iván Sziszek-Moszlavina megyei magyar képviselők, a HMDK alelnöke, Sipos Sándor, a kaposvári horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke, Kovács Márk, a Piszanicai Magyarok Közösségének elnöke, Berkes Zlata, a Pakráci Magyarok Egyesületének elnöke, Fa József és a HMDK titkára, Matijević Olivér. A pakráci magyarok kínálatában csuporban és nyílt tűzön sült bab, pirospaprikás zsíros kenyér, sült kolbász és palacsinta fogadta a népes vendégsereget.

A változatos folklórbemutató a kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Néptánccsoport fellépésével kezdődött, széki táncokat jártak Nagy Bence koreografálásában. A néptánccsoport 2011-ben alakult, 16 tagot számlálnak, a legények három éve csatlakoztak, a művészeti vezetőjük Labrović Szandra.

Vidám hangulatot teremtett a Piszanicai Magyarok Közösségének asszonykórusa és tambura-együttese, olyan hagyományos és népszerű dalok előadásával, mint a Horgosi csárda, a Kis kút, kerekes kút, a Cigányasszony sátra vagy a Száz forint. A 2012-ben alakult énekkórus karnagya Ded Marijan-Max.

Tovább fokozta a jókedvet és többeket is spontán táncra perdített a kiskőszegiek második tánca, amely egy hivatásos tánccsoportnak is becsületére vált volna. A dunamenti táncokból álló Éjfél után egy az óra című koreográfiát Pék László állította össze.

A műsor méltó zárásaként a Lipiki Magyarok Közösségének folklór-együttese drávamenti csárdásokkal dobogtatta meg a szíveket s aratott nagy sikert. A nyugat-szlavóniai magyarság kis szigetén a vacsora mellett késő estig nyúlt az örömteli együttlét.