Jelenlegi hely

Esterházy-emlékmisék minden hónap első szerdáján

"… AZT KELL KERESNÜNK, AMI BENNÜNKET KÖZELEBB HOZ ÉS NEM AZT, AMI BENNÜNKET ELTÁVOLÍT”- ÍRTA GRÓF ESTERHÁZY JÁNOS.

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
SZENTMISÉK HAVI RENDSZERESSÉGGEL ZOBORALJÁN, AZ ESTERHÁZY JÁNOS SÍRJA FELETTI KÁPOLNÁBAN
Jelencsics Erik atya

A felvidék mártírjának felhívása, sok más gondolatához hasonlóan ma is ugyanolyan érvényű, mint egykor, és igaz bármilyen emberi kapcsolatra, melyet a megosztottság megsebez. "Azt kell keresnünk, ami bennünket közelebb hoz!" Az Esterházy János Zarándokközpont ennek a felhívásnak igyekszik eleget tenni, kapuja mindig nyitva áll az idelátogatók előtt. Előre egyeztetett időpontban lehetőség van az Esterházy János Emlékmúzeum és a zarándokhely vezetett látogatására, csoportok számára a kápolnában szentmisék, istentisztelet bemutatására, lelki programok szervezésére (kapcsolat). Állandó liturgikus programunk a minden hónap első szerdáján megtartott szentmise és főünnepünk a szeptemberi Zarándoknap Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére.

A zarándokhely imádságos lelkülete, gyönyörű természeti környezetben, a zoboraljai táj ölelésében megérinti az ideérkezőket. Lehetőség van az imádságra, elcsendesedésre, de felemelőek az itt megélt találkozások is. A közösségi alkalmakon időről időre megélhetjük a zsoltáros igazságát: "Mily szép és mily gyönyörűséges, ha békességben élnek a testvérek!" (Zsolt 133,1)

Öt évvel ezelőtt, 2019. március 25-én Marek Jędraszewski, a Krakkói főegyházmegye érseke elindította Esterházy János boldoggá avatásának perét. Azóta minden hónap első szerdáján fogadalmi szentmisét tartanak Alsóbodokon, a Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért és a népek megbékélésének szándékára. Az első szerdai szentmiséket a felvidek.ma munkatársainak segítségével online módon, élő adásban közvetítjük a hírportál és az Esterházy János Zarándokközpont facebook felületén.  Így távolabbi vidékekről, határokon túlról is be lehet kapcsolódni a közös imádságba. A felvételeket a későbbiekben is visszanézhetik a közösségi média felületen vagy a Zarándokközpont Youtube csatornáján

A kápolnába minden hónapban más-más lelkiatya érkezik a felvidéki kegyhelyre, hogy bemutassa a legszentebb áldozatot. Ezek a találkozások Esterházy János lelkületében közösségteremtő erővel bírnak. A szentek Isten közelébe kerülve, megkapják ragyogásának egy sugarát és elkezdenek vonzani minket is. - fogalmazott XVI. Benedek pápa. Legutóbbi, áprilisi szentmisénket Jelencsics Erik atya, Marcellháza plébánosa celebrálta. A következő első szerdai szentmise május 1-én lesz, melyre szeretettel hívjuk és várjuk a zarándokokat közel s távolról!