Jelenlegi hely

Európai Polgári Díjat kapott a Csemadok

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
Az Európai Polgári Díjat idén először kisebbségi szervezetként a Csemadok kapta Csáky Pál EP képviselő javaslatára. Az elismeréssel az Európai Unió 2008-tól kezdődően olyan jelentős személyeket és civil szervezeteket díjaz, melyek az európai értékeket képviselik, és jelentős teljesítményükkel előmozdítják azt.

A díjat szeptember 30-án a dunaszerdahelyi Vermes Villában, a Kortárs Magyar Galériában adták át Bárdos Gyulának, a Csemadok, azaz a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség országos elnökének, aki a plakettet Csáky Páltól, Anna Záborskától, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) európai parlamenti képviselőjétől és az EP Szlovákiai Tájékoztatási Irodájának képviselőjétől, Dyoníz Hocheltől vette át.

A díjátadás ünnepélyes hangulatát Boráros Imre Kossuth-díjas színművész Petőfi Sándor Magyar vagyok című versének elmondásával alapozta meg, majd a békei Búzavirág Női Népdalkör csallóközi népdalcsokra következett, illetve Kiss Helga mondta el Kulcsár Tibor Kezdősorok a folytatáshoz című versét.

Csáky Pál beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a díjjal az anyanyelv, a kultúra, a gyökerek vállalása és tevékeny megtartása kapott elismerést, illetve hogy ez Szlovákia, valamint az egész Európai Unió felé is üzenet.

A Csemadokot Pozsonyban, 1949. március 5-én alapították, és mindmáig a szlovákiai magyar közösség legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, amely hagyományt teremtve számos országos kulturális és társadalmi rendezvény elindítója és megszervezője. Tevékenységét az értékek megtartása, a közösségi identitás, az anyanyelv használata, a kultúra megőrzése jellemzi.

Dionýz Hochel magyarul elmondott köszöntője után szlovákul folytatva ismertette a díj történetét és jelentőségét, illetve az odaítélés módját, azt a metódust, mely során a jelölésekből az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolnak, majd az EP brüsszeli zsűrije dönt a díjazásról. Felhívta a figyelmet, hogy Csáky Pál jelölését Záborská képviselőasszony is nagyban támogatta.

Anna Záborská felmenői nemzeti sokszínűségét vázolva emelte ki, számára miért fontos, hogy az Európa sokszínűségét biztosító kisebbségeket is pártolja.

Bárdos Gyula a díj átvétele után a Csemadokért évtizedeken át tevékenykedő Csemadok-életműdíjasokat, a szövetség hajdani és jelenlegi tagjait emelte ki, hiszen megfogalmazása szerint ez a díj az elődeiknek is szól, akik a megalakulás óta fáradhatatlanul, egymásnak adva át a „lángot” dolgoztak a közösségért, tettek az anyanyelv és a kultúra megmaradásáért. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a díj ösztönzés a jövőre nézve is.

A díj odaítéléséről szóló oklevelet október 12-én Brüsszelben veheti majd át Bárdos Gyula és a Csemadok elnöksége.

A fotót Varga Emese készítette, a kapcsolódó galéria itt tekinthető meg.