Jelenlegi hely

Ez egy életre szól!

Kárpátaljai cserkészképzés felnőtteknek

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
2019 áprilisában tartotta a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) hiánypótló képzésének idei első alkalmát, amelyben érdeklődő felnőttekkel ismerhették meg a cserkészet titkait. A cserkészet ugyanis egy életre szól, de nem csak gyermekként lehet bekapcsolódni.
Dobálós játékMozdulatsor megfigyeléseEmlékek készítéseKözös csoportkép a képzőkkel

Hiánypótló, mert – mint a képzés nem titkolt céljai közt szerepel – így a vezetőhiánnyal küzdő szervezet olyan segítőkre találhat, akik háttérmunkájukkal a helyi cserkészközösség hasznos tagjaivá válnak.
Hiánypótló, mert számos tanár, szülő (akik tanítványaik vagy épp gyermekeik kapcsán válnak érintetté) jobban megértheti neveltjeinek gondolkodását, motivációját, és a tanult módszerekkel saját munkáját is megkönnyíti.

A péntektől vasárnapig tartó képzés első estéjén az ismerkedésé volt a főszerep: vicces játékokkal oldottuk a magunkkal hozott esetleges feszültséget, és alakítottuk meg a Négylevelű lóhere és Turul őrsöket. Elkészült az őrsi zászló és csatakiáltás is. A szombatot a folyamatos pörgés jellemezte: elméletibb kiselőadások és gyakorlati képzések váltották egymást, játékblokkokkal fűszerezve. A legérdekesebb program az a "forgószínpad" volt, ahol megismerkedhettek a tájolás, tábori elsősegély, csomózás, tűzrakás, sípjelek és alaki gyakorlatok rejtelmeivel.

Volt egy gyakorlat arra is, hogy miket célszerű táskába pakolni egy erdei hétvégére. Este került sor a vacsoracsatára, amikor a 2 őrs a nappal elhangzottakból összeállított vetélkedő kérdései nyomán választhatta ki milyen alapanyagokat használ vacsorájának megfőzéséhez. A napot táborgyertyával zártuk (tábortűz beltéri változata).

Vasárnap közös istentisztelettel, értékeléssel, majd a pénteken ünnepélyesen felvont zászló levonásával fejeztük be a programot. Idén nagyon megható volt a résztvevőktől, hogy amikor búcsúzáskor visszavettük az őrsi zászlókat, az őrs tagjai kérték: hadd maradjon náluk, mert majd ezzel jönnek a következő cserkészprogramra. Ez aztán a lelkesedés! Találkozunk a cserkésznapon! :)

A képzési hétvége a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg a Csonkapapi Missziós Központban.

További fényképek találhatók a KáMCSSZ Facebook oldalának Felnőttképzés albumában: https://www.facebook.com/pg/KarpataljaiMagyarCsekeszszovetseg/photos/?tab=album&album_id=2244699892262223

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség hivatalos honlapja a cserkesz.com.ua címen érhető el.