Jelenlegi hely

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te népek hajnalcsillaga…

Ünnepi előadás Kőhalomban

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
Dél-Erdélyben Kőhalom, és a környező települések magyarsága közös ünnepet szervezett 2023. március 15-én. A kőhalmi művelődési házban tartott telt házas előadáson részt vett Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviselője, Soós Zoltán konzul is.
Ünnepi műsorSoós Zoltán konzulAz ünnepi műsor szereplőiAz ünnepség meghívó-plakátja

Petőfi napjának is szokták emlegetni március idusát, mivel a költő forradalmi szerepvállalása még a márciusi ifjak közül is kiemelkedik. Petőfihez köthető a nap ikonikus verse, a Nemzeti dal, mely a különböző ünnepségeken ebben az évben is sokfelé elhangzott. Ráadásul 2023-ban különösen jelentős volt ez az esemény, mivel az 1848-as forradalom 175. évfordulóját, és Petőfi születésének 200. évfordulóját  ünnepeljük.

Dél-Erdélyben Kőhalom és a környező települések magyarsága, kicsik és nagyok ebben az esztendőben rendhagyó módon ünnepeltek. Az iskolák magyar tagozatán megtartott emlékezések után március 15-én este 18 órától a kőhalmi kultúrotthonban került sor a telt házas előadásra. „Ilyen még nem volt…”  lelkesedett az egyik résztvevő. A korábbi években valamelyik felekezet templomában vagy gyülekezeti termében tartották a március 15-i megemlékezést, mely az elmúlt időszakban a világjárvány miatt több évig elmaradt.

Ebben az esztendőben a helyi egyházak képviselőinek, valamint a kőhalmi általános iskola és a líceum igazgatóinak, tanárainak és tanítóinak segítségével az ünnepség megszervezését, és rendezését a Petőfi-ösztöndíjas vállalta magára. Összeállította és vezette a műsort, köszöntötte a vendégeket, színpadra hívta a szereplő csoportokat. Forgatókönyvírója és rendezője volt az "Ezernyolcszáznegyvennyolc, te népek hajnalcsillaga…" című verses-zenés irodalmi összeállításnak, melyhez háttér prezentációt is készített. A versek és dalok betanításában segítettek a pedagógus kollégák, illetve a korábbi évek tapasztalata alapján a líceumos diákok maguk állították össze táncaik koreográfiáját. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki odaadással készült nemzeti ünnepünk méltó megünneplésére, aminek eredményeként a közönség lelkesen tapsolta meg az egyes műsorszámokat.

Az ünnepi alkalom szervezőjének kitűzött célja volt, hogy minél több személyt megszólítson, ezért Kőhalomról és környékéről sok gyerek, fiatal és felnőtt szerepelt a műsorban az iskolai előkészítő osztálytól kezdve az érettségire készülő diákokig, az újonnan alakult felnőtt kórustól a székelyzsombori fúvós zenekarig. Az előkészületek során adódtak ugyan kisebb-nagyobb nehézségek, de végül minden megoldódott, így a sok-sok örömteli arc, lelkes taps, elismerő szavak feledtették a borús pillanatokat.

Az ünnepi alkalmon részt vett Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviselője, Soós Zoltán konzul, valamint Alexandru Opris, Kőhalom polgármestere, aki jó kapcsolatot ápol a város minden nemzetiségi csoportjával és felekezetével. A megjelentek köszöntése után, az ünnepség elején Soós Zoltán konzul felolvasta Magyarország miniszterelnökének a külföldi magyarok számára írt levelét, melynek egyik legfontosabb gondolata volt, hogy a szabadságért a magyarok készek az életüket is odaadni, ha szükséges, de mégiscsak jobb szabadon élni. „Mi, magyarok történelmünk során sokszor bebizonyítottuk, hogy bátran fel merjük venni a harcot a ránk zúduló ellenséges túlerővel, ugyanakkor mégis jobban szeretünk élni a szabadságban, semmint meghalni érte.” fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő üzenetét követően került sor a verses-zenés irodalmi összeállításra, melyben a kőhalmi iskola és a líceum magyar tagozatainak minden osztályából szerepeltek diákok. A versek, versrészletek bemutatták, hogy mit jelent ma számunkra a szabadság, a haza, a magyar nyelv, a zászló és kokárda színei, illetve Petőfi verseivel megidézték a forradalom és szabadságharc napjait. A versek előadását furulya és hegedűszóló, valamint ’48-as dalok tették változatossá. A műsor második részében a kőhalmi és az alsórákosi általános iskolák magyar tagozatainak közös táncelőadását, illetve a kőhalmi líceum diákjainak táncait tapsolta végig a lelkes közönség. A harmadik részben bemutatkozott az újonnan alakult felnőtt egyházi kórus és a székelyzsombori fúvószenekar, melynek előadása után a különböző felekezetek lelkészei megáldották a jelenlévőket.

A 2023. március 15-i ünnepség a magyar és székely himnusz eléneklésével, valamint a közönség megvendégelésével zárult.