Jelenlegi hely

A Felvidéki Magyarság Megőrzésének Pillére - egy ösztöndíjas szemüvegén keresztül 2023/2024-ben

Galánta és Vidéke Társulás

/ Tary Nándor /
tary.nandor képe
2023. októberében érkeztem Galántára Petőfi ösztöndíjasként és tele segítőkészséggel, kalandvággyal ott és azon a helyen és emberek között, ahol előtte még soha nem jártam.
cikk2cikk1cikkcikk3

A Galánta és Vidéke Társulás története 1989-re nyúlik vissza, amikor a Rákóczi Szövetség kezdeményezésére létrejött egy olyan szervezet, amelynek célja a felvidéki magyarság támogatása, valamint a magyar nyelvű oktatás és kultúra ápolása volt. Azóta a társulás folyamatosan fejlődött, és 2010-ben hivatalosan is bejegyzésre került, hogy formálisan is elismerjék tevékenységeinek fontosságát és hatékonyságát. A Galánta és Vidéke Társulás polgári társulásként működik, és része a Város és Vidéke Célalap hálózatnak, amely Szlovákiában 25 tagszervezetet foglal magába.

A társulás egyik legfontosabb tevékenységi területe az oktatás. Az egyéni foglalkozások és kis létszámú csoportok keretében zajló oktatás során a társulás kiemelt figyelmet fordít a számítástechnika és pályázatírás oktatására, valamint a kis pályázatok lebonyolítására és tanácsadására, mind szlovák, mind magyar nyelven. Emellett a szabadidő kreatív és hasznos felhasználására is nagy hangsúlyt helyez, hogy a diákok és felnőttek egyaránt hasznosan tölthessék el idejüket. Én magam a robotika szakkört vezettem az „Öregiskolában” Felsőszeliben. Pályaválasztási tanácsadást is biztosítanak, amely segíti a középiskolásokat és a felnőtteket a megfelelő karrier kiválasztásában. A tehetséggondozás terén a társulás szoros együttműködésben áll az iskolákkal, hogy a tehetséges diákok a legjobb támogatást kapják fejlődésükhöz. Beiratkozási programsorozatok szervezésével is hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több gyermek részesüljön a magyar nyelvű oktatás előnyeiben.

A társulás másik fontos területe az érdekképviselet. Támogatják és fejlesztik az óvodákat és iskolákat, elősegítve ezzel a felvidéki magyar közösség megmaradását és fejlődését. Az emberi jogok ismertetésével és védelmével is foglalkoznak, hogy a közösség tagjai tisztában legyenek jogaikkal és lehetőségeikkel.

A kulturális és ifjúsági programok szintén jelentős részét képezik a társulás tevékenységeinek. Irodalmi délutánokat és író-olvasó találkozókat szerveznek, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a magyar irodalom jelentős alakjaival és műveivel. Szezonális hagyományőrző programokat is rendeznek, amelyek az ünnepekhez kapcsolódva ápolják a helyi kulturális örökséget. Ifjúsági és hagyományőrző táborok szervezésével a társulás lehetőséget biztosít a fiataloknak arra, hogy megismerkedjenek a hagyományokkal és közösségi élményeket szerezzenek. Ottlétem alatt élvezettel készítettem a plakátokat, szórólapokat, reklámanyagokat.

A Galánta és Vidéke Társulás tevékenységei széles spektrumot ölelnek fel, és mindegyikük egy közös célt szolgál: a felvidéki magyarság megőrzését és erősítését. Az oktatás, érdekképviselet és kulturális programok terén végzett munkájuk hozzájárul ahhoz, hogy a magyar közösség tagjai megőrizhessék identitásukat, nyelvüket és kultúrájukat, és büszkén tekintsenek jövőjük felé. Érdekes, tapasztalásokkal, kihívásokkal telített hónapok élményét viszem magammal. Köszönet a közös munkáért, befogadásért Galánta és Vidéke Társulás, Pázmány Péter Alapítvány, Megbecsültek Társasága.