Jelenlegi hely

Fogadom…

Cserkészavatás Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
“Próbáljátok meg úgy itthagyni ezt a világot, hogy jobb legyen, mint ahogy kaptátok.” /Robert Baden-Powell – a cserkészet megalapítója/
Útban a Tompa térreCserkészindulóAvatásra várvaAz avatás pillanatai

Az utolsó napsütötte őszi hétvégén a Nap melengető sugaraitól búcsúztunk, örömmel téve mindezt, hiszen szívemet, szívünket új melegség járta át, sikeres próbát tett cserkészjelöltjeim, újoncaink, immáron cserkésztestvéreivé váltak  4. sz. Hatvani István Cserkészcsapatunknak, kiscserkészeink közül pedig többen zöld nyakkendőre váltották sárga kendőjüket.

A cserkészotthon udvarán izgatott gyermeksereg ostromolta az őrsvezetőket a fogadalomtétel részletei miatt, szüleik az utolsó simításokat végezték ruháikon, a játék hevében megoldódott copfokon, hogy mindegyikük a jeles napon pedáns küllemmel vehesse át a megérdemelt cserkészkendőt.

Hosszú, kalandos út vezetett eddig a napig, 2018 nyarán hívott fel Ferencz Ildikó a Vadliliomok őrs vezetője telefonon, hogy lenne e kedvem egy leányőrsöt vezetni? A hír hallatára először meghatódtam, majd öröm töltött el, s gyorsan el is meséltem barátaimnak, családtagjaimnak, hogy milyen új feladat elé fogok majd nézni Petőfi Sándor ösztöndíjasként, s cserkészként a második szolgálati évem kezdetén. Izgatottan vártam a szeptembert, mikor is először találkoztam az újonc cserkészjelöltekkel, s újra láthattam azokat az őrsömbe került kislányokat, kiket már 2017-ben is taníthattam. Első gyűlésünkre mindegyikük kapott tőlem egy kedves kis tölgyfatermést, melyre arcocskát festettem, annak szimbólumaként, hogy most lépünk rá arra az útra, mikor még csupán egy magocskával rendelkezünk, de ha ezt a magocskát elültetjük és megfelelően tápláljuk tudásszomját, terebélyes bölcs tölgyfa válhat belőle cserkésztudásuk elmélyítésével. A magocskák a nyári próbán bizonyították tudásukkal, hogy immáron ifjú tölgyekké válva cserkészcsapatunk tagjaivá válhatnak.

A fogadalomtételre a Tompa téren került sor, ahová az otthontól díszmenetben érkeztünk. A felsorakozást követően a Cserkészindulót énekeltük el, majd Pataky András rajparancsnok verssel köszöntötte az ifjakat. Mihály Dávid csapatparancsnok ünnepi beszédében felidézte gyermekéveit, mikor is cserkésszé vált, mely változás egész életére kihatott; a tanuláson, játékokon, táborokon és kedves emlékeken túl jóbarátokra lelt, kikkel együtt nőtt fel, s felnőtt éveiben is mellette állnak, szerelemet, s családot adott neki a cserkészet. Buzdította a gyermekeket, hogy az általunk felsorolt Cserkésztörvényeket, ne csupán ismételjék utánunk, ne csupán megtanulják, de legyen számukra útmutatás egész életükben.

A cserkészfogadalom után átadták a kendőket, majd a jelenlévő cserkészek testvérükké fogadták az avatottakat. A fogadalomtételt követően visszameneteltünk az otthonba, ahol igazi terülj-terülj asztalkám fogadta az ünnepelteket. A sütemények elfogyasztását követően a napot cserkészjátékokkal zártuk.