Jelenlegi hely

Fonó

/ Tóth-Bóna Boglárka /
toth.bona.boglarka képe
"A fonó volt a téli szórakozás és a játék fő színtere. A fonóban helye volt a mesemondásnak, balladák, históriás énekek előadásának, dalok éneklésének, találós kérdéseknek, s főként a játékoknak."
FonóGuzsalyos FánkDíszlet

A Magyarlapádi Szorványkollégium falai között tartottuk meg a téli mulatságok fő színterét, a fonót. Ez az alkalom egyaránt megszólította a bentlakó diákokat és a helyi fiatalokat is. A tanulók három magyarlapádi idősasszony által nyerhettek betekintést a kézi fonóeszköz rejtelmeibe.

Megismerkedhettek a fonás legrégibb eszközével a guzsallyal, amelyet az asszonyok ritkábban a hónuk alá fogtak, többnyire talpára ültek, míg másutt talpat készítettek alá. Miután bemutatták a helyes használatát, és elmesélték mi is a guzsalyos, a gyermekek egy kis segítséggel önállóan is felfedezhették a fonálkészítést szépségeit. 


 

Mindemellett lehetőségük nyílt a hímzés megtanulására és kukoricafejtés megismerésére is. A gyerekek lelkesen próbálták ki magukat az újonnan megismert munkaformákban, játékokban.

A nap végén a nagyenyedi Petőfi Programos munkatársammal változatos népi gyermekjátékokkal igyekeztünk tovább színesíteni az eseményt. Az alkalmat fergeteges táncházzal zártuk, amelyen kicsik és nagyok egyaránt részt vettek.