Jelenlegi hely

Fontos apró ünnepeket teremteni

Portré

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
A Hargita Népe Családi7vége kulturális mellékletében portré jelent meg rólam Asztalos Ágnes újságíró tollából, ami egy kellemes beszélgetés, interjú kapcsán íródott.

 

A Székelyudvarhelyről indult néptáncos Magyarországon ért révbe, tehetségét és tudását a világ számos pontján megmutatta, egy éve viszont itthon, de a szórványban dolgozik gyermekekkel, fiatalokkal.  Lőrincz Hortenzia naponta utazik kissolymosi otthonából Segesvárra, és azt mondja: így teljes az élete, bármit tesz, mindig kap is valamit.

Bő két és fél évtizedes magyarországi pályafutás után mi hozta haza?

Néhány évvel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy az nem lehet, hogy többet éljek máshol, mint itthon. Hiszem, hogy van gondviselés, hiszen amikor egy gondolat elindul benned, nagyon vágysz valamire, akkor lesz lehetőséged változtatni. Nagyon örülök, hogy hazajöhettem. Szóval a vágy hozott haza, a lehetőséget pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság Petőfi programja adta, ami a határon kívüli magyarok támogatásával foglalkozik. Akik itt ösztöndíjban részesülnek, az elszakadt területeken, a szórványban tevékenykednek a helyi magyar közösségekben. Én Segesváron, a tömbszékelység széléhez közel dolgozom.

Mivel foglalkozik tulajdonképpen?

A Gaudeamus Alapítvány a fogadó szervezet. Segesváron van egy kollégium, ahol legfőképpen a magyar bentlakó gyermekek délutáni felügyeletét látom el, segítem őket a tanulásban. Az alapítvány a magyar közösség kulturális életével foglalkozik, kiállításokat, könyvbemutatókat, előadásokat is szerveznek, ehhez is kapcsolódom igény szerint, valamint a 30 éves Kikerics néptáncegyüttesnél én viszem a nagyobb csoportokat Bognár Zsolt kollégámmal közösen. Lassan véget ér az év, amire az ösztöndíjat kaptam, de újra lehet pályázni és én remélem, hogy folytathatom, amit itt elkezdtem.

Hogyan fogadják a szórványban a hagyományőrző tevékenységet?

Azt gondolom, hogy a népi kultúra a szórványban még nagyobb támasztékot jelent. Segesváron a néptáncos gyermekek köré épül egy nagy szülői, nagyszülői közösség, nagyon fontos tényező ez a városi és környékbeli magyarok életében, úgy, hogy egy több nemzetiségű térségről beszélünk. Ebbe kapaszkodnak is, a megmaradásuknak egy nagyon fontos eleme ez. Ezért nagyon fontos az említett alapítvány, és az, hogy a Mircea Eliade Főgimnáziumban van magyar tagozat. Küzdelmes a pedagógusok munkája, hogy a szórványból kigyűljön a gyermeklétszám, megtartani az osztályokat, én tényleg azt gondolom, hogy talán sokkal több erőfeszítésre van szükség ott, mint a tömbmagyarság között. Én is pedagógus vagyok, és azt mondom, le a kalappal előttük.

Hányan táncolnak például a Kikerics néptáncegyüttesben?

Én 80-90 fiatallal foglalkozom, az együttesben több mint 130 gyermek táncol. Van felnőtt csoport is. Segesváron viszonylag kevés a magyar, sokan jönnek Fehéregyházáról és Búnból.

Azt mondta, hogy maradna továbbra is itthon.

Igen, szeretnék. Nagyon jól érzem itt magam. Teljesen más minőségű az életem itthon.

Milyen értelemben?

Hadd meséljek el valamit. Az idén március 15-ét Kolozsváron töltöttem, és ott voltam a főtéren az ünnepségen, hatalmas élmény volt. Az esti gálaműsor során fogalmazódott meg bennem, hogy itthon még a himnuszt, az egyéb, nemzeti ünnephez kapcsolódó dalokat is másként éneklik, más a hangsúly, más a jelenlét. Nekem nagyon szükségem volt erre a megerősítésre, mert lehet, hogy kicsit el is fogytam a nagyvilágban. Most úgy érzem, mintha töltőre tettek volna. Mert itt bármi is történik velem, mindenből kapok valami pluszt. Dolgozom és közben fel is töltődöm, itt mindenről azt érzem, hogy más a súlya, más a fogása, minőségibb. Valahogy mindennek van valami többlet érzelmi töltete számomra.

A táncoktatáson kívül van még tánc mostanában az életében?

A Magyar Művészeti Akadémiánál is nyertem egy ösztöndíjat, a feladatom az erdélyi női cigánytáncok módszertanának kidolgozása, és az a cél, hogy a harmadik év végére létrejöjjön egy jól használható adatbázis, amiben leírások, módszertani filmek, oktató filmek lesznek. Több mint 25 éve foglalkozom a cigánytáncokkal, és összegyűjtöm, amit gondolok, tudok erről. Most itthon bőven van lehetőségem a szenterzsébeti cigányokkal találkozni, Szászcsávásra – ezzel a tánccal volt a legtöbb dolgom – is gyakran el tudok jutni. Nagyon kényelmes ez így, hogy itthon dolgozhatom, azzal, amit szeretek. Végleges döntést a hazaköltözésről még nem hoztam, de addig maradok, amíg kapok ilyen lehetőségeket.

A család hogy viszonyul ehhez?

A férjem (Dresch Mihály, Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar dzsessz művész – szerk. megj.) maximálisan támogat, lévén művész, nem úgy működik, mint egy átlagember (nevet). Látta rajtam, hogy szükségem volt a változásra, most látja rajtam, hogy mennyire jól érzem magam, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb az életem. A fiam pedig már a saját útját járja, Budapesten, a Zeneakadémián tanul.

Néhány éve a megye délnyugati peremén, Kissolymosban vettek házat, most ott él. Mennyire sikerült a helyi közösségbe beépülni?

Nagyon jó kapcsolatot ápolok a helyi lelkésszel, polgármesterrel, azt gondolom, hogy ráéreztek, hogy lehet abban valami lehetőség, hogy hazajöttem. Heti rendszerességgel foglalkozom a gyermekekkel, táncórán, játékórán, bekapcsolódtam az iskola tevékenységeibe, szerveztem farsangi mulatságot, táncházat is már.

Nemcsak a munkája, az élete is a hagyományok, a népi kultúra értékeinek átadása köré épül. Hogyan látja ezt az utat mostanában?

Engem ez tart meg. És azt hiszem, hogyha én jól érzem magam és erre irányítom az emberek figyelmét, akkor lehet, hogy ők is jól fogják érezni magukat ebben a történetben, a hagyományápolásban. Hogy így éljenek meg hétköznapokat, ünnepeket, hogy ne aprózzuk el, adjuk meg a módját. Mert így érdemes, mert így történik meg velünk valami, emelkedettebb hangulata lesz egy rendezvénynek, egy családi eseménynek, de egy pillanatnak is akár. Nekem fontos apró ünnepeket teremteni, amelyek tovább billentenek a hétköznapi dolgokon. És erre a hagyomány mindig nyújtott lehetőséget. Adjunk időt, amihez idő kell, vegyük észre, mi az, ami fontos, és amellett ne menjünk el. Engem ebben segít az, hogy a hagyományos dolgokra odafigyelek, és próbálok így élni.

 

Lőrincz Hortenzia hatévesen kezdett el táncolni, később a Venyige és a Pipacsok néptáncegyütteseknek lett oszlopos tagja. Hivatásos néptáncos pályafutását a Magyar Állami Népi Együttesben kezdte, elvégezte a budapesti Táncművészeti Főiskolát, majd szólótáncosként és táncoktatóként, koreográfusként működött. Minden lehetséges szakmai elsimerést begyűjtött már, többek között Örökös Aranygyöngyös táncos  és kétszer is megkapta az Osskó Endréné különdíjat, ami a legjobb női táncosnak jár.

 

Asztalos Ágnes