Jelenlegi hely

Furulyakurzus Rácsilán

/ Nagy Bence /
nagy.bence képe
Első alkalommal került megszervezésre pásztorfurulya-kurzus, a rácsilai oktatási központban Csángóföldön. Fontos lépés volt ez a csángó gyermekek újszerű és átfogóbb zeneoktatásának elindításában, melynek célja a hagyományok szeretete és a zenélés megkedveltetése.

Első alkalommal került megszervezésre Rácsilán a csángó oktatási programban résztvevő tanítók részére pásztorfurulya-kurzus január 15-17. között. A foglalkozás vezetője Ségercz Ferenc, népzenész és pásztorfurulya-oktató volt. A foglalkozások levezetésében haladó tanítványai is segítették őt. Nagy érdeklődés mutatkozott a tanítók részéről is, aminek nagyon örültünk. A kurzus célja az volt, hogy egy tapasztalt és képzett népművész-népzenész előadásában ismerhessék meg a magyar tanítók és érdeklődők a pásztorfurulyát mint autentikus népi hangszert. Valamint a népzenei oktatásban való felhasználásához is segítséget kapjanak a megjelentek. A hangszer- és zeneoktatásban nagyon fontos, hogy az oktatók meg tudják szerettetni a gyermekekkel a zenélést. A furulyán való játék szeretetével a tanulás is sokkal könnyebben megy a későbbiekben, ha megvan az alapvető és legfontosabb motivációja a gyermekeknek.

A rengeteg különféle hangszer (pásztorfurulyák, dob, ütőgardon, derbuka, kavalok, tilinka, doromb, saxofon)  megismerésén kívül, az improvizációs zenélést és közösségi (zenekari) muzsikálást is volt alkalmuk kipróbálni, átélni a jelenlévő hallgatóknak. Függetlenül attól, hogy ki milyen népzenei képzettségi szinten állt, a neki megfelelő hangszer kiválasztásával mintegy alkotó részeseivé váltak a kurzusnak. Ferenc célja valójában az volt, hogy élménnyé váljon a tanulók számára a tanulás, fejlesztve evvel zenei képességeiket és közösségi érzéküket egyaránt. A pénteki napon a foglalkozás folytatásaként és kiegészítéseként a Lészpeden guzsalyas muzsikálásra is sor került, amikor is a helyi csángó gyermekek és szülők részvételével guzsalyaskodhattak a lelkes egybegyűltek. Szombaton délben pityókás-kenyérlángos sült frissen a csángó-kemencében, amelyet Nagy Bence és Tremmel Ákos építettek még a tanév elején.  

Mindannyiunknak jó érzés volt látni és hallani, ahogy énekeltek s táncoltak a gyermekek kötetlenül, a megszokott kereteken kívül, természetesen megélve kultúrájukat, hagyományaikat. Mindent összevetve, e helyt is szeretnénk minden résztvevő nevében is köszönetet mondani Ségercz Ferencnek, a tartalmas és emlékezetes képzésért, remélve, hogy ehhez hasonló és fejlesztő népzenei-kulturális alkalmak lesznek még a jövőben is.