Jelenlegi hely

Gaudeamus Alapítvány – 30 éve a segesvári magyarság szolgálatában

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
„… kellett egy közösséggel szemben elkötelezett generáció, kellett egy tudatos, nemzetépítő, nemzetösszefogó, egy nemzetben gondolkodó anyaországi nemzetpolitika, majd kellett egy másik generáció, amely tovább vigye, megtartsa és tovább fejlessze az elődök által felépített segesvári Szórványközpontot.” – Tóth Tivadar a Gaudeamus Alapitvány igazgatója.
Antal Levente főtanfelügyelő, Tóth Tivadar a Gaudeamus Alapítvány igazgatójaTóth Tivadar a Gaudeamus Alapítvány igazgatójaZákonyi Botond Magyarosrszág bukaresti nagykövete, Burus-Siklódi Botond az RMPSZ országos elnöke Kikerics Néptánegyüttes- kicsik

2023. november 11- én, a Gaudeamus Alapítvány megalakulásának 30. évfordulójára gyűltek össze mindazok, akik szívügyüknek tekintik a helyi magyar közösség oktatását és kulturális művelődését. A szeles, hűvös novemberi reggelen vidám, mosolygós arcú székely ruhás fiúk és lányok, hálájukat kifejezni akaró egykori öreg diákok, jelenlegi tanárok, nevelők, illusztris vendégek emlékeztek.

Az ünnepen megjelenteket Tóth Tivadar, az alapítvány igazgatója köszöntötte. Röviden vázolta az Alapítvány és Szórványközpont történetét, színes tevékenységét majd beszélt a jelen nehézségeiről, melyek igen sokrétűek. Kitért a jövőbeli tervekre, a hagyományos tevékenységek fenntartása mellett a Szórványközpont felújításának fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a nehéz helyzetekben az anyaországból jött segítség nyújtott sokszor mentőövet.

Köszönetét fejezte ki és elismerő oklevelet adott mindazoknak, akik szívükön viselték és viselik a segesvári szórványlét nehézségeit. A különböző alapítványok, cégek, a volt diákok, a Gaudeamus Alapítvány Baráti Társasága, a történelmi egyházak önzetlen segítségét méltatta.

A meghívott díszvendégek közül Magyarország bukaresti nagykövete, őexcellenciája Zákonyi Botond valamint a Maros megyei főtanfelügyelő helyettes, Antal Levente arra buzdította a tantestületet, hogy tartson ki a minőségi, színvonalas oktatásban/nevelésben. Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke, az iskola volt diákja, aki közelről ismeri a szórványlét nehézségeit, kitartásra, bizakodó munkálkodásra buzdította a közösséget, és biztosította az alapítványt további támogatásáról.

A beszédek végén, Lőrincz Hortenzia a Petőfi program ösztöndíjasa, Petőfi Sándor Hegyen ülök című versének folklór változatát énekelte el, Barabás Szabolcs zongorakíséretével.

Meghitt és ünnepélyes momentuma volt e délelőttnek a kopjafaszentelés.

Három kopjafát avattak. Egyet az iskola első évfolyama hálája és tisztelete jeléül a tagozat alapító tanárai számára készíttetett. A második kopjafa Ferencz Árpád tanár úr és felesége, Ferencz Emília tanárnő emlékére lett állítva, a harmadik kopjafa Gál Barna Gyula és Gál Vilma tanár házaspárnak készült.

A nap Alapítványi szórványbállal zárult ahol a Kikerics Néptáncegyüttes programjaival, a segesvári és környékbeli falvak magyar ajkú lakosai részvételükkel támogatták a Gaudeamus Alapítványt.

„Az elmúlt 30 év egy álom, egy vízió megvalósulásáról, beteljesüléséről szólt. 1993-ban sokan mertek álmodni és harminc év alatt, még többen, közösségbe vetett hittel dolgozni.” Tóth Tivadar