Jelenlegi hely

Generációk Találkozása - Őszi fesztivál Zselízen

/ Tuba Adrián /
tuba.adrian képe
“Találkozzanak! Kik? A generációk.” Ezzel a beszélgetéssel kezdődött az a nagyszabású rendezvény, melyet a Csemadok Zselízi Alapszervezete közösen a Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolával együtt valósított meg szeptember 17-én.

De mit is jelentett ez? Azt, hogy fiatalok és idősek, kicsik és nagyok egy tartalmas, sporttal, kultúrával és hagyományokkal teli napot töltöttek el együtt. 

A szervezők meglátása szerint mindig is szükség volt arra, hogy az idősebb generációk megosszák a fiatalabbakkal a történetüket, tapasztalataikat, hagyományaikat. De ugyan ez fordítva is igaz, hiszen ebben a felgyorsult világban, szükség van az idősek tájékoztatására, segítésére. A délelőtti programokon nagyszülők az unokákkal együtt sportoltak, szülők a gyerekeikkel mérettették meg magukat zumba, íjászkodás, minifoci-bajnokság, biciklis akadálypálya és különböző ügyészségi vetélkedőkön.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

„A Csemadok és az oktatási intézmények nagyon szoros, intenzív kapcsolatot alakított ki egymással, ugyanis felismertük, hogy csak együtt, egymást támogatva és segítve tudunk erősek és sikeresek lenni. Ennek az egyik ékes példája volt ez a közös rendezvény is. A sportprogramokon kívül felléptek az alapiskola táncosai is” – nyilatkozta Sárai András, a helyi szervezet elnöke.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Sárai mellett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke tartott ünnepi beszédet a színpadon, kihangsúlyozva annak gondolatiságát, amivel többek közt ez, de más projektek is támogatják a régió fejlesztését. A színpad háziasszonya pedig a zselízi származású népszerű televíziós műsorvezető, Récsei Noémi volt.

A délután folyamán pedig a Lévai járás Csemadok alapszervezetei mellett működő táncos-énekes csoportok léptek fel. A teljesség igénye nélkül Farnadról, Érsekkétyről, Százdról, Garamszengyörgyről érkeztek a különböző kreatív, hagyományos vagy kulturális műsorral készülő kis csoportok. 

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

Az esti programokon a főszerep, operett- és nótaslágereknek jutott. Többek közt fellépett Berki László és zenekara, Kosáry Judit, Kollár Katalin, dr. Csókás Bertalan, nem utolsósorban Nagy Ibolya, Csengeri Attila, Wurczer Péter, illetve a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar tagjai.

A szórakoztató műsorok mellett volt továbbá Palóc piac, háztáji termékek árusítása, burcsák- és borkóstoló, a hazai ízeket pedig Tóth Peti „Varázsló” falatozója biztosította.

Összegezve azt lehet elmondani, hogy a szervezők és a lakosok is rájöttek arra, az örök igazságra, hogy együtt sokkal erősebbek vagyunk!