Jelenlegi hely

Gömöri ételek

/ Csízi-Kurilla Tünde /
csizi.kurilla.tunde képe
A Falusi Hagyományok Hetén Sajógömörön a magyar alapiskola jóvoltából - a népdalverseny keretein belül - megismerhettük a gömöri ételek becses finomságait is.

A gömöri (Gemer) ételek a „semmi se menjen kárba” elvek alapján készülnek. Receptjeik szájhagyomány útján terjednek a térségben. Csoportos foglalkozás keretein belül a gyerekekkel kutatómunkát végeztünk és plakátot készítettünk, amin összegeztük az ételeket és azok receptjeit. Az ételeket Sajógömörön az alapiskola tanárai el is készítették, és hagyományos módon tálalták is a népdalverseny résztvevőinek és felkészítő tanárainak. A képek magukért beszélnek, nem is maradt üres has az eredményhirdetésre.

A nap slágere a gulyka volt, melynek receptjét az alábbiakban olvashatjuk.

GULYKA:  Tegyünk fel egy jó nagy fazék vizet forrni, tegyünk bele 3 teáskanál sót. Közben megreszeljük a megpucolt, nyers krumplit. A reszelt krumpli levét kinyomjuk, a főtt, füstölt húst apróra vágjuk, és rátesszük a kicsavart krumplira. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sót, borsot, majorannát, lisztet, és alaposan összekeverjük. Vigyázzunk, hogy a liszt mennyisége mindig a krumplinak megfelelő legyen. A masszából lisztezett kézzel gombócokat készítünk, majd gyúródeszkára rakosgatjuk. Ha forr a víz, óvatosan belerakjuk a gombócokat. Egy fakanállal óvatosan mozgassuk meg a gombócokat, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára, és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére. Közben vágjuk (nem túl apró) darabokra a vöröshagymát. A felvágott füstölt szalonnát megpirítjuk, a pörcöt kiszedjük, és a visszamaradó zsírjába beletesszük a vöröshagymát. Ha a gombócok feljönnek a víz felszínére, szedjük őket egy mély tálba, és a finom hagymás, szalonnás zsírt öntsük a tetejére.