Jelenlegi hely

Hagyományőrző keresztút Zoboralján

/ Balázs Mihály /
balazs.mihaly képe
Harmadik alkalommal került megrendezésre a hagyományőrző keresztút, nagyböjt első vasárnapján. A koloni kálváriánál gyűltek össze a hívek és a helyi plébános Ďurás Márk atya vezetésével indultunk útnak, felidézve magunkban Jézus kínszenvedését.
Hagyományörző keresztútHagyományörző keresztútHagyományörző keresztútHagyományörző keresztút

Azért mondható rendhagyónak ez a keresztút, mert a zoboralji községek összegyülekezve, mindenki a saját térségének a népviseletében indulnak közösen útnak, fiatalok és idősek egyaránt.

Az idei keresztút egyben a Szent László év megnyitása is Zoboralján. A keresztút ájtatossága nemcsak annyiban merül ki, hogy a 14 stációt végig járjuk, hanem megtapasztaljuk a közös imának az erejét is. A szenvedéstörténet részleteit zoboralji hagyományőrző csoportok vezetői mondták el a kálvária állomásainál. Süttő Mónika, a Kolonyi Gyöngykoszoró vezetőjét követően csehi, berencsi, lédeci, csitári, gímesi, nagycétényi, pogrányi és zsérei hagyományőrzők szintén imádkoztak az egyes stációknál.

A keresztutat egy rövid szertartás követte, melyben Márk atya meghívta a résztvevőket a Szent László év következő programjaira és figyelmeztetett minket, hogy elindultunk a böjt útján és ahogyan a stációkat is végig jártuk, ugyanúgy ne hátráljunk meg és a böjti napokon csak a húsvéti feltámadás legyen a szemünk előtt.