Jelenlegi hely

Hagyományőrző hétvége Szarajevóban

Felvidéki és magyarországi vendégekkel ünnepeltek a szarajevói magyarok

/ Fülöp Dóra /
fulop.dora képe
Az Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete az idei évben a füleki Rakonca Néptáncegyüttes és a Dobroda Zenekar fellépésével, a Motolla Kézműves Baráti Kör kézműveseinek bemutatkozásával és Farkas József fotográfus "Tanúhegyek" című kiállításával tartott közös megemlékezést nemzeti ünnepünk alkalmából.
Dobroda zenekarÜnnepi beszédFarkas József "Tanúhegyek" című kiállításaRakonca Néptáncegyüttes

Az Égtájak Határon Túli Magyar Kulturális és Szolgáltató, az Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete közös szervezésében az elmúlt években négy alkalommal találkoztak Szarajevóban a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező magyar fiatalok, művészeti együttesek és előadóművészek, hogy megismertessék őrzött, ápolt kulturális értékeiket egymással, a szarajevói magyarokkal és a többségi nemzetek érdeklődő közönségével.

Az idei évben a füleki Rakonca Néptáncegyüttes fellépésével, a Motolla Kézműves Baráti Kör kézműveseinek bemutatkozásával és Farkas József fotográfus Tanúhegyek című kiállításával folytatódott a hagyomány, mely ezúttal március 15-i nemzeti ünnepünkhöz is kapcsolódott.

A hosszú évekre visszanyúló baráti kapcsolatok és a közös munkára való kellemes visszaemlékezés ihlette rendezvény szervezése még a múlt évben kezdődött és – hála a résztvevők kitartásának – a március 16. és 19. közötti időszakban valósult meg Szarajevóban.

A HUM Magyar Polgári Egyesület péntek éjjel fogadta első vendégeit Szarajevóban, akikkel aztán három élményekkel teli napot sikerült közösen eltölteni. A szombat reggeli kötelező feladatokat követően óvárosi sétára, Szarajevó és Bosznia-Hercegovina történelmének mélyebb megismerésére került sor, de természetesen nem maradhatott el a helyi hagyományok – mint például a csevapozás, a boszniai kávé, vagy a kézműves bazár – megismerése sem.

Az egyesület relatív kis létszámára való tekintettel Szarajevóban ritkán van lehetőség arra, hogy a helyi magyar gyermekek közelebbről is megismerkedhessenek tradícióinkkal, ezért a Rakonca Néptáncegyüttes és a Dobroda zenekar segítségével szombat este kötetlen táncházra került sor, melyen kicsik és nagyok professzionális segítséggel próbálhatták ki tánctudásukat.

A kiváló hangulatú, hajnalba is átcsúszó táncházat követően vasárnap Mostarba utazott a társaság, ahol a felvidéki fiatalok a világörökség részét képező Öreg-hidat is megtekinthették. A Buna folyó forrásánál elfogyasztott ebéd után a csoport érdekes történeteket ismerhetett meg a Blagajban található Dervis kolostor múltjáról, majd a hercegovinai napsütéses tavaszban eltöltött órák után mindenki visszatért Szarajevóba, hogy a hétfői rendezvényre koncentráljon.

Bár a rendelkezésre álló pár órába még belefért a híres-neves Tunel megtekintése és egy rövid, óvárosi kávézás, a Rakonca Néptáncegyüttes, a Motolla Kézműves Baráti Kör és a Dobroda zenekar már koradélután megkezdte a készülődést az esti műsorra, valamint Farkas József fotográfus „Tanúhegyek” című, a Kárpát-medencében készült, zenész-portrékat bemutató kiállítása is a helyére került.

Az esti rendezvény első részében az érdeklődők a Motolla Kézműves Baráti Kör asztalainál ismerkedhettek a hagyományos népművészet elemeivel. A foglalkozás különösen érdekes volt a helyi általános iskola csoportjának, akik később köszönőlevélben fejezték ki hálájukat a meghívásért.

Miközben a gyermekek egy része a tojások díszítésével volt elfoglalva, a Rakonca Néptáncegyüttes vezetői, Varga Lia és Varga Norbert a dinamikusabb fiatalok táncoktatásával foglalkozott, de itt került sor a magyar népzene- és néptánc iránt érdeklődő felnőtt közönség bevonására is.

A játékos foglalkozások után hivatalos március 15-i megemlékezés vette kezdetét, melyen Muratovic Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke, valamint Juhász-Pasity Éva alapító tag mondták el ünnepi beszédüket. Magyarország, majd Bosznia-Hercegovina hivatalos himnuszának közös meghallgatása után Angyal Ágnes, Magyarország szarajevói nagykövetségének első beosztott diplomatája tartott beszédet, melyben Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét továbbította az itt élőknek magyar és helyi nyelven.

Miután a hivatalos ceremónia véget ért, a Rakonca Néptáncegyüttes fiataljainak előadása következett a Dobroda zenekar közreműködésével. A több mint egyórás, magával ragadó és szuggesztív előadás mind a szarajevói magyarokra, mind pedig a helyi vendégekre nagy hatást gyakorolt, melyre a folyamatosan a színpad előtt táncoló gyerekeknél nem is kellett nagyobb bizonyíték.

A közönség távozása után a felvidéki fiatalok még közös zenélésbe és éneklésbe kezdtek a helyszínen, mielőtt visszatértek volna a hotelbe.

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete emlékezetes és örömteli hétvégét töltött el régi barátaival, és örömmel ismerkedett meg a fiatalabb generáció elhivatott és lelkes tagjaival is!