Jelenlegi hely

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyaroké című előadása Somkeréken

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
„Mikor mentem hazafelé, Kinyílt az ég háromfelé, Ragyogtak rám a csillagok, Mert tudták, hogy árva vagyok… “ (Mezőségi népdal)
Hargita együttes 1.Hargita együttesHargita együttesHargita Együttes

A Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának részeként szeptember 30-án, a Somkeréki Kultúrotthonban a Magyaroké című előadást láthattuk a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában.

A vicei származású Gábos Rozál turnévezető segítségével a szórvány turné keretében szervezett előadásra autóbusszal indultunk a vicei katolikus templom előtti térről a Bástya kollégium gyermekeivel együtt.

Az összetartozás, az identitástudat megerősítése Székelyföldön is fontos, de leginkább olyan vidékeken van szükség rá, ahol a magyarság szórványban él. 

A program egyik célja: segíteni a szórványban élő magyarságot népi hagyományai megőrzésében, felkutatásában, felelevenítésében, ezáltal a nemzeti identitása megőrzésében és megerősítésében. 

„Édesanyám sok szép szava
Kit fogadtam kit nem soha
Megfogadnám de már késő
Mer az idegen az első ajlálá…
Idegenek jövevények
Hagyjátok, hogy én is éljek ájlálá…”

A Csíkszeredában 25 éve hivatásos együttesként működő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 1995-ben szórványmissziót vállalt, arra törekszik, hogy évente legalább egyszer előadásával eljusson olyan szórványtelepülésekre, ahová ritkán vagy egyáltalán nem jutnak el hivatásos együttesek.

Azokon a vidékeken, ahol a magyarságnak a szórványsors jutott osztályrészül a történelmi viszontagságok következtében, a magyar kultúra, nyelv és hagyomány határozottabban igényli a segítséget és a törődést értékeinek megőrzése végett.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Magyaroké című előadásával a szórvány turné során Somkeréken, Besztercén, Bálványosváralján és Magyardécsében lépett fel.

A turné támogatói voltak: Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Nemzeti Kulturális Alap.