Jelenlegi hely

Három felújított óvodát adtak át Bodrogközben és Ung-vidéken

/ Balázs Lilla /
balazs.lilla képe
A magyar állam által meghirdetett Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretei közt három falu magyar óvodája újulhatott meg.

A Bodrogközben található Kisgéresben és Nagytárkányban, valamint az Ung-vidéken található Csicserben a magyar óvodások immáron megújult épületen játszhatnak, táncolhatnak és tanulhatnak.

Az óvodaátadó ünnepségek mindegyikén részt vett Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért felelős miniszteri biztos, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzula, valamint Czibula Ádám, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szlovákiai ügyvezető igazgatója.

Mindhárom településen a polgármester urak közösségük iránt érzett felelőssége és éleslátása volt a mozgatórugó, hiszen a magyar intézmények igényeinek megfelelően ők adták be a pályázatokat. Köszönet illeti ezért Kisgéres polgármesterét, Furik Csabát, Nagytárkány polgármesterét, Kopasz Józsefet, valamint Csicser polgármesetrét, Varga Imrét.
A felújítások, igény szerint, a tetőszerkezet cserére, a külső hőszigetelésre, az elektromos hálózat cseréjére, az osztálytermek felszerelésére valamint a konyha megújítására terjedtek ki.

Az átadó ünnepségek kihagyhatatlan része volt a felcseperedők vidám, táncos-énekes fellépése. Mindegyik intézmény élén olyan igazgatónő áll, akinek szívügye, hogy a gyermekekkel megismertesse és megszerettesse a magyar népzenét és néptáncot. Tomojka Tünde, a hirek.sk főszerkesztőjének jóvoltából egy kicsi ízelítőt is láthatunk ezekből a fellépésekből: https://www.youtube.com/watch?v=rvzyS-s8x-o 

Eötvös Lídia, a csicseri óvoda igazgatónője elmondta, hogy pontosan negyven éve annak, hogy a csicseri magyar óvodát átadták – azóta az intézmény megújult, a fejlesztési program keretén belül pedig új étkezővel és konyhával bővült.

Palágyi Erzsébet, a kisgéresi óvoda igazgatónője hivatalos beszédét azzal zárta, hogy óvodájuk egy olyan intézménnyé vált végre, melyben jó gyermeknek lenni és jó érzés gyermeket nevelni. Végszóként Váci Mihály Eső homokra című versrészletét ajándékozta az ünneplőknek. 

Váci Mihály: Eső homokra (részlet)

„osztani magad: - hogy sokasodjál;
kicsikhez hajolni: - hogy így magasodjál;
hallgatni őket, hogy tudd a világot;
róluk beszélni, ha szólsz a világhoz.
Széjjel szóródni – eső a homokra -
sivatagnyi reménytelen dologra
s ha nyár se lesz tőled – s táj se zöldebb:
- kutakká gyűjt a mély: - soká isznak belőled!“