Jelenlegi hely

Hatalmas sikerrel zárult az első "Temesvári Magyar Napok"

/ Dani Bence /
dani.bence képe
Első alkalommal került sor Szeptember 30. és október 2. között a Temesvári Magyar Napok megrendezésére a Várbástya Egyesület jóvoltából. Az esemény célja a magyar kisebbség értékeinek és hagyományainak megismertetése volt a nemzetiségi néptánc, könnyűzene, gasztronómia, irodalom, képzőművészet és színház bemutatásán keresztül.
Az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző EgyesületeKovács Anna fonónő kézműves foglalkozása gyerekeknekVálogatni lehetett a minőségi magyar italokból és ételekből Temesvári Magyar Napok a város szívében

Mintegy évszázados kihagyás után először került megszervezésre Temesváron nagyszabású és nyilvános magyar rendezvény. A város központjában három fő helyszínen várták a látogatók ezreit.

Az Opera téren felállított nagyszínpadon péntek este a Budapesti Operettszínház előadásában volt megtekinthető a „Csárdás királynő 100” turné egy órás válogatása. A világhírű operett legkedveltebb dalai első alkalommal csendültek fel Romániában a jubileumi kamaraprodukció keretében. Szombat délután a kisgyermekes családokat az Alma együttes táncoltatta meg, majd este nyolc órától a Republic zenekar vette át a főszerepet a mintegy ötezer fős tömeg legnagyobb örömére. A hozzáértő zenerajongókat vasárnap sem érhette csalódás, hiszen délután Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező jazz formációja, a szegedi Molnár Dixieland Band zenélt. Az utolsó este fénypontja a Bikini együttes volt, amely esemény szimbolikus jelentőséggel bír a helyi magyarság számára, hiszen a forradalom után a temesvári Olimpia Csarnokban adták D. Nagy Lajosék legendásnak számító koncertjüket.

Több ezren voltak kíváncsiak a főtéri nagyszínpadon fellépő együttesekre

Az ízek szerelmeseit fűszeres és pikáns magyar ételek várták a húsz sátorból álló gasztronómiai negyedben. Képviseltették magukat magyar kézműves sörök, pálinkák és borok is. Természetesen nem hiányoztak a minőségi teák, háztáji sajtok, lekvárok, mézek és szörprök sem, az édesszájúak pedig kürtőskalácsok, óriás palacsinták, mézes kalácsok és sütemények közül is válogathattak. Az Opera tértől a Mărăşeşti utcán át majdnem ötven kézműves házikó és pavilon kínálta hagyományos magyar öltözetekből, népies ékszerekből, kerámiákból, fajátékokból és egyéb kiegészítőkből álló portékáját. A gyermekbirodalom felkészült csapata szabadtéri játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal és jurta-állítással kötötte le a családokkal kilátogató gyermekeket. 

Az Opera tértől a Mărăşeşti utcán át mintegy ötven kézműves házikó és pavilon kínált hagyományos termékeket

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház több előadásnak is helyszínt adott a három nap alatt. Interaktív bábelőadás, diákszínpad és közéleti témákkal foglalkozó beszélgetés is várta a feltöltődésre vágyó látogatókat. A magyar hadtörténet iránt érdeklődők pedig megtekinthették az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének díszfelvonulását, illetve vasárnap Baranta bemutatóra került sor, ahol az íj, a karikás ostor, a szablya, a csatakereszt és a kelevéz használatával is közelebbről megismerkedhettek a kilátogatók. A népi hagyományok éltetőit pedig sorozatos táncelőadások és nyitott táncház fogadta. 

Az újszentesi "Butykos néptánccsoport" előadása

A rendezvénysorozat kiemelkedő sikerére való tekintettel biztosan számíthatunk rá, hogy jövőre is megrendezésre kerül a Temesvári Magyar Napok, amely nagy mértékben hozzájárul a Temes megyei magyarság identitásának megőrzéséhez, és tovább gazdagítja az egyébként is színvonalas kulturális kínálatot.