Jelenlegi hely

Irodalom, Irodalmi est Temesváron, avagy a kétperces írásoktól a novelláig

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
2015. december 4-én este Andrásy József temesvári származású szerzőnk újabb novellával örvendeztette meg a temesvári baráti közösséget az Electric Theaterben.
Andrásy József

A blogok, kommentek, sms-kommunikáció világában, a képi információ áramlás által az olvasást háttérbe szorító környezetben, akár bátor kezdeményezésnek is nevezhető egy felolvasó-est megszervezése, ráadásul olyan formán, hogy a felolvasott művet a szerző önmaga tárja a hallgatóság elé.

Andrásy József felolvasóestje hamisítatlan csemegét jelentett, nem kizárólag az irodalomkedvelők számára december 4-én péntek este. A szerző iskolás kora óta írogat és rengeteget olvas. Kedvenc műfaja a rövidpróza, Örkény az örök példa számára, Hemingway nemkülönben. Természetesen elmondta, hogy ő nem kívánja utánozni a világirodalom e két kiemelkedő alakját, történeteiben a hangulatok közvetítésére, átadására tesz kísérletet.  Általában valós környezetbe helyezett igaz történet képezi kiindulópontját a szerző írásainak, amelyekben fokozatosan kap helyet a fikció és sokszor a halál az erős csattanója a történetek végének. 

A szerző péntek esti olvasatában meghallgatott Vásárfia című elbeszélés olyan alkotás, amely híven tükrözi szerzője írói készségét, fordulatos mozzanatokkal teli, emiatt érdekfeszítő is egyben, és még mielőtt ellaposodna a narráció a szerzőnek mindig sikerül továbblendítenie a történetet. Helyenként szót kapnak a lírikus részek is, másutt a valóságos elemek keverednek a fikcióval. A történet bővelkedik a hangulatát meghatározó, precízen kimunkált részletekkel. A feldolgozatlan gyermekkori traumák által okozott belső vívódások, az elszalasztott lehetőségek miatti veszteségek, titokzatos éjszakai képsorok, ködből előrohanó látomások mind-mind benne vannak a gyászos végkifejlet ellenére sem kudarccal befejeződő történetben. 

A nagyszámú közönség előtt megtartott felolvasás sikeresen ért véget, amely természetesen reményeink szerint folytatódni fog.