Jelenlegi hely

"Itt a farsang, áll a bál!"

"Maszkabál" Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna képe
Hagyományok jelenben és múltban a téli ünnepkör szokásvilágában, az Al-Dunára telepített bukovinai székelység hertelendyfalvi közösségében.

2018 február 4-én vidám hangulatban telt a vasárnapi maszkabál Hertelendyfalván, a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület székházában. Minden esztendőben megünnepli a közösség ezt a jeles tél végi szokást, a farsangot. Egy emberöltővel ezelőtt még egy több mozzanatból álló, vidám, végigdalolt farsangtemetést is előadtak a helybéliek.

Most is, sok kicsi és nagy változatos „maszkában” vonult fel. Az est fénypontja maga a bemutatkozó felvonulás volt, amin mindenki megmutathatta magát a kifutón. Pingvin, Leia Organa hercegnő, Szupermen, Pókember, varázsló egyszóval mindenféle valós és képzeletbeli lények! A szervezők fő szempontja az volt, hogy minden résztvevőnek legyen sikerélménye. Nem volt helyezés, mindenki kapott ajándékot, mindenki nyertesként vonult fel.

Legörömtelibb ajándék mindemellett az egyesület idős asszonyainak igyekezete volt a farsangi fánk körül. Már délután összegyűltek, gyúrtak, dagasztottak, kelesztettek. A frissen kisült fánkot teával fogyasztotta a farsangoló tömeg, igen nagy falánksággal, örömmel.

Vidáman ropták a táncot kicsik és nagyok, fiatalok, öregek. Az ifjúsági tánccsoport megtanulta a farsangtemetés 1-2 körtáncát, melyet énekszóval adott elő. Álljanak itt egy-egy versszakkal:

„Megdöglött a bíró lova,
Nyúzza meg a bíró lova
Sáre-dunáre, rózsám szeretsz-e? Nem!” stb.

majd:

„A kutyának tarka lába
Azon megyünk Móduvába,
A kuttoron hever, mamaligát kever, hopp-hopp-hopp!” stb.

Mindkét dallam régi használatú. Még Bukovinában is énekelték-játszották ezt a dramatikus népszokást mai székelyeink elei. A szakácsnék is beöltöztek: vicces menyaszony-vőlegény „bemutatót” tartottak mindenki nagy örömére és derültségére. Jelen volt a „Székely Duma Tv”, folyamatosan „közvetített” a jelenlévők közt az örökkévalóságnak.

A vidámság, a felcserélt szerepek, nemek, az önfeledt szórakozás, evés-ivás időszaka ez mindenütt. Így telt ez itt is az Al-Dunánál, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület lelkes szervezői, Lőcsei Ilona, Varga Erzsébet, Nagy Mónika, Lőcsei Márta Nemcsek Klaudia és még sokak aktivitásának köszönhetően.