Jelenlegi hely

Jónak lenni jó...

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
"Az életünk egy várakozás". Nem csak ADVENT az az időszak, amikor valami szebbet, jobbat, meghittebbet és igazabbat várunk, de ilyenkor talán még nyitottabb lélekkel várjuk azt a varázst, mely a hűvös téli estéken elárasztja a lelkünket.

Advent harmadik vasárnapjának előestéjén nem éppen szokványos istentiszteletre hívogatott a lévai református templom harangja.

2015.december 12-én  XI. alkalommal rendeztek adventi jótékonysági koncertet a lévai református gyülekezetben, amelyen a szigetszentmiklósi és a Budapest-józsefvárosi református gyülekezet egyesített kórusa is fellépett. A koncert teljes bevételével a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium új kollégiumának építését támogatták.A koncert kezdéseként a vendégkórus Villányi Andrea karnagy irányításával egy csodaszép betlehemes műsort adott elő, majd a lévai református gyülekezet kórusával közösen énekeltek egy karácsonyi dalt. Ezután a magyarországi egyesített kórus megajándékozta a lévai egyházközösséget az általuk Budapesten tartott jótékonysági koncert bevételével. Ezzel is hozzájárultak ahhoz, hogy Léva járás egyetlen református gimnáziumának megmentése érdekében minél előbb sikerüljön felépíteni az új kollégiumot, hogy a távolabbról érkező leendő tanulók is olcsón szállást találjanak, és így magyarul tanulhassanak.
 
" Ezzel szeretnénk a felvidéki magyar kisebbség harcát segíteni, hogy ne szlovákosodjanak el, ne olvadjanak be, hanem továbbra is megőrizhessék magyarságukat, gyakorolhassák nyelvüket, s érezzék, nincsenek egyedül, az anyaország támogatja igyekezetüket. "- hangzott el az ajándék átadásakor. A koncert végén Kassai Gyula esperes úr  megköszönte mind a karnagy, mind a kórus szolgálatát. Az istentisztelet legvégén pedig a jelenlévők közösen elénekelték a Mennyből az angyalt.
 
A lélekemelő dallamok és a közösség élménye különleges ünnepi hangulatot teremtett, közelebb hozta a karácsony szent szellemét, és hozzájárult ahhoz, hogy mindannyiunk számára meghittebb legyen az adventi várakozás.