Jelenlegi hely

Karácsonyi vásár Négyfaluban

/ Veres Emese Gyöngyvér /
veres.emese.gyongyver2023 képe
Az adventi időszakban egymást érik a karácsonyi vásárok. A szórványvidéken a különböző rendezvények akár konkurenciát is jelenthetnek egymásnak, hiszen a magyar közösség létszámánál fogva nem képezhet nagy vásárlóerőt, ám jellegénél és hangulatánál fogva minden vásár mást és mást nyújt látogatóinak.
Zajzoni óvodásokBardócz Péterrel hngolódunkAz egyház is részt vettA vásárban

A Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub idén 12. alkalommal tartott karácsonyi vásárt, amelynek most már a Barcasági Csángó alapítvány székháza és tágas udvara az állandó helyszíne. Idén volt az első olyan év, amikor teljes mértékben a fiatalok vállalták a szervezést. Több olyan HMIK-tag volt, aki a Szent Mihály-Napok alkalmával még csak önkénteskedett, a karácsonyi vásáron viszont már teljes értékű HMIK-tagként és szervezőként vett részt. Ha még azt is kiemeljük, hogy ezen fiatalok zöme középiskolás, vállalásuk és teljesítményük mindenképp példaértékű.

A szervezők körülbelül három tucatnyi helyi és távolabbról, főleg a szomszédos megyéből érkezett kézműves és termelő jelentkezését fogadták el, akik a textilektől az ékszerekig, a festett tárgyaktól a természetes kozmetikumokig vagy gyógyhatású készítményekig igen sok mindent kínáltak. Az ismert helyi kézműveseink a megszokottak mellett újabb termékekkel is jelentkeztek, hogy csak Czimbor Izabella népi szövőt emeljem ki, aki a Hétfalusi minták az alkalmazott népművészetben című műhelymunka nyomán színpompás kistáskákat mutatott be. A standok körül szemlélődve sokan megtalálhatták a megfelelő ajándékot szeretteik számára.

Bár a nyirkos időjárás a csontokig hatolt, az udvari színpad körül is mindig volt közönség. A karácsonyi hangulatot teremtő fellépők mindig hatalmas tapsban részesültek. Idén az énekesek elsősorban a helyi közösségből kerültek ki, akár óvodás vagy iskolás csoportként, akár szólóénekesként vagy zenekarként. Így felléptek a tatrangi óvoda manókái, a türkösi evangélikus egyházközség vallásórás diákjai, a Zajzoni Rab István Középiskola kórusa, a Négyfalusi Trió és Szőcs Antónia, illetve Bardócz Peter, Páll Beatrice és Nagy Sebastian. A kicsik és nagyok hangja egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a közösség a karácsonyi ünnepre hangolódjon.

Az esemény zárasaként szervezők és nótakedvelők egyaránt összegyűltek énekelni, miközben a szorgos kezű lányok és fiúk karácsonyi gömböket festettek a hétfalusi tojásminták alapján. Ezzel ismét bebizonyították, hogy az alkalmazott népművészetben nincs lehetetlen, és minden jellegzetes minta megtalálja a helyét. Jelen esetben gyönyörű karácsonyi díszek születtek. A 12. karácsonyi vásárnak, amely ugyan nem volt egy nagy rendezvény, sokkal inkább családias jellegű, sikerült ünnepi hangulatot teremtenie, s a régi és új HMIK-tagokból a szervezői munkák során egy jó csapat kovácsolódott össze, amely sok új élménnyel, tapasztalattal gazdagodott, amit a jövőben is kamatoztatni tud.

Mint minden kisközösségi esemény, a karácsonyi vásár is – a közösségi összefogáson túlmenően – támogatók és partnerek segítségével jöhetett léte. Így köszönjük a Négyfalusi Polgármesteri Hivatal és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiemelt támogatását, illetve helybéli vállalkozóink bizalmát. Név szerint: Fabich Wood Plast Industry, MARSIPO, Global Source, @kondaco, Winter Outlet, Paprika, a magyar ízek boltja, @Dencopan, @YURTA és @BYOES. A partnerek közül köszönet illeti elsősorban a Barcasági Csángó Alapítványt, hogy idén is biztosította a helyszínt és a szükséges infrastruktúrát, továbbá a 4 Village Sound munkatársait, hogy segítettek szakmai tanácsaikkal és minőségi hangosítást biztosítottak az eseménynek. Médiapartnereink voltak a Brassói Lapok, a Korona Rádió - A Barcaság hangja, a Brassaï Magyar Adás, az MTVA, illetve a Saceleanul című lap.

Végül, de nem utolsósorban köszönet illet minden jelenlegi és volt HMIK-ost, aki hozzájárult az esemény létrejöttéhez. Mert szervezők nélkül egy rendezvény sem jöhet létre.