Jelenlegi hely

KÉP – ZENE – SZÓ Géczy Olga kiállítása Galántán

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
A Csemadok Galántai Területi Választmánya és a Pozsonyi Magyar Intézet közösen a Magyar Kultúra Napján kiállítást szervezett Géczy Olga alkotásaiból.

2016. január 22-én, Galántán a Városháza aulájában Géczy Olga, galántai születésű képzőművész Kodály Zoltán kórusművei által ihletett festményeiből nyílt kiállítás.

Takács Zsolt, Galánta város polgármester-helyettese üdvözölte a meghívott vendégeket, a közönséget.  A Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Dr. Molnár Imre mondott köszöntő beszédet.

Prof. Dr. Prokopp Mária, művészettörténész nyitotta meg a kiállítást, aki régóta ismeri a művészt és festményeit. Meggyőződése, a művész egész lényét áthatja a művészet, aki a karmesteri nemzetközi sikerek után a festészetben is megjelenítette tehetségét. Prof. Dr. Prokopp Mária részletesen bemutatta a kiállításon megtekinthető képeket, bevezette az érdeklődőket a képek szimbolikájába. Véleménye szerint, a művészet lényege megjeleníteni olyan szellemi értékeket, amelyek az ember legbelsőbb lényéből fakadnak, amelyek az embert boldoggá teszik.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a galántai Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara, Balogh Csaba vezénylésével és a Peredi Női Kar, Jónás Katalin karnagy irányításával. Előadásukban számos Kodály Zoltán és Bartok Béla zeneművet hallgathatott meg a kiállítás vendégei és közönsége.

A kiállítás megtekinthető: 2016. január 31-ig a városháza aulájában, munkanapokon 7.00-15.00 óráig.

Géczy Olga Galántán született, majd Budapesten végezte az iskoláit. 1963-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián.  1970-ben megalapította a Bartók Béla Kamarazenekart, amellyel számos hangversenyt adott, többek között az Olasz Intézetben. Nevéhez fűződik számos ritkán hallott zenemű magyarországi bemutatója.

1975-ben emigrációba kényszerült. Svájcban a Zürichi Akademisches Orchestert dirigense lett, megalapította a Zürichi Akademischer Chor-t. Vezényelte a Wintherturi szimfónikus zenekart, a Luzerni Operaházban dirigált, valamint a Lipcsei Gewandhaus Orchester élén állt Mozart Varázsfuvolájának karmestereként. Számos fesztivált alapított: Ausztriában, Litvániában stb. Karmester mesterkurzusokat tartott hivatásos muzsikusoknak Ausztriában, Svájcban, Amerikában, Franciaországban, Litvániában. A Litván Zeneakadémia vendégprofesszora.

1994-ben Zürichben elnyerte az Európai Közösség Kultúrdíját, az országhatárokon átívelő zenei tevékenységéért. A Magyar Artisjus is kitüntette, magyar szerzők műveinek külföldi bemutatásáért. 7 CD felvételt készített, a legutolsó, Haydn: Le Pescatrici a közelmúltban jelent meg a Hungaroton gondozásában.

Másfél évtizede érdeklődése a képzőművészet felé fordult; amerikai építészmérnök férje, maga is kiváló festőművész, Aurell David támogatásával a Venturai College (USA, CA) képzőművészei szakán hat szemesztert végzett. 2003-ban állított ki először Párizsban a „Salon d’ independant Artist” tagjaként. Ezt a kiállítást számos meghívás követte. Egyéni tárlatai voltak Párizsban, Cannesban, Rómában, Zürichben, Kalifornában, Bourbon-Lancyban, Budapesten stb. Több kollektív kiállításon vett részt Kaliforniában, Japánban, Budapesten.

Kitüntetései: Cannes-ban két ízben kapott ezüstérmet, Párizsban aranyérmet. A Japán Kobe Múzeumban szintén kitüntették képeit.

Fő érdeklődési területei a portrék, aktok, virágok és a bibliai témák. Stílusa realisztikus, figuratív és szürrealista. Olajfestékkel dolgozik és nagyméretű festményeket fest legszívesebben.

Jelenleg Magyarországon, Tök községben él.