Jelenlegi hely

A Kerekasztal lovagjai a XXI. században - IV. epizód „Megmutatjuk, hogy itt vagyunk!” – Az MDE-VUS

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A Petőfi Program ösztöndíjasaként tavaly szeptembertől Bécsben dolgozhatok a magyar identitás erősítéséért. A fogadó szervezetem, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala egy ernyőszervezet, amelynek tagjai évtizedek alatt fontos és elmaradhatatlan részévé váltak az ausztriai magyarok kulturális és társadalmi életének. Sorozatomban őket szeretném bemutatni. A Kerekasztal következő lovagja a bécsi MDE-VUS Diákegyesület, amely 1999-ben alakult. A diákegyesület elnökével, Paluska Zsuzsával beszélgetve egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, hogy milyen fontos célokért dolgoznak ezek a fiatalok nap mint nap, derűsen, lelkesen.

A Magyar Diákok Egyesülete 1999-ben alakult meg azzal a céllal, hogy összefogja a Bécsben élő magyar diákságot. Az évek során egyre nőtt az osztrák fővárosban tanuló magyar diákok száma, jelenleg több mint kétezren vannak. A diákegyesület legfontosabb célkitűzése, hogy naprakész információkkal szolgáljanak azoknak a fiataloknak, akik Bécsben szeretnének tanulni, dolgozni. Ezért az egyesület tagjai folyamatosan gyűjtik a bécsi életre vonatkozó hasznos tudnivalókat, az egyetemek és szakok követelmény- és tanulmányrendszerét, a diákoknak is megfizethető szállások listáját, a diákmunkával kapcsolatos szabályokat, valamint minden olyan kulturális és közérdekű információt, amellyel segíthetik a társaik elindulását és beilleszkedését. Emellett létrehoztak egy olyan kapcsolati hálót, amelyben a már ott élő társaik adnak tanácsokat, tippeket minden lehetséges módon (a honlapjukon, e-mailben, Facebookon) mindazoknak, akik érdeklődnek a bécsi lehetőségekről.

Az MDE-VUS mindemellett a rendezvények szervezésében is jeleskedik, mindent megtesznek, hogy változatos programokkal tegyék színesebbé a fiatalok életét a szemeszterek ideje alatt. A tavaly októberi kétnapos gólyaavatón például több mint száz Bécsben tanuló magyar diák szórakozott kiválóan. Emellett kulturális rendezvényeket szerveznek, sikeres bécsi magyar vállalkozókat hívnak meg, hogy történetükkel inspirálják az ifjúságot, workshopokat tartanak, ahol többek között segítenek a jó önéletrajz megírásában, fogadóóráikon szívesen válaszolnak a bécsi továbbtanulás feltételeiről, az iskolákról és lehetőségekről.

Az egyesület elnökének, Paluska Zsuzsannának három alelnök segíti a munkáját: Murányi Nándor, Sebestyén Zsombor, és Wéninger Patrik.

A diákegyesület - idén először - egy többnapos szórakoztató, sport- és kulturális programokat is magába foglaló nagyszabású rendezvénysorozatot szervez, az I. Bécsi Magyar Diáknapokat. Mivel szeretnének minél több diákot megszólítani, összefogni, így rendkívül változatos a műsor.

Az MDE-VUS komoly és megbízható segítség azoknak, akik hosszabb – rövidebb ideig Bécsben tervezik az életüket, emellett vidám, lelkes hátteret nyújt a már ott élő ifjaknak. Jó szívvel ajánlom őket!

Elérhetőségeik:

A-1020 Wien, Hollandstrasse 4
Collegium Hungaricum
http://www.mde.hu, mde-vus@mde.hu
http://www.facebook.com/MDEVUS

 Az I. Bécsi Magyar Diáknapok tervezett programja itt megtalálható.

 

A programok között csapatjátékokkal, beer-ponggal és sok más izgalmas lehetőséggel vár mindenkit a bécsi Magyar Diákok Egyesülete.