Jelenlegi hely

"A kereszt megerősíti a szelídet és megszelidíti az erőset" - A segesvári magyar közösség Nagypénteken

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Nagypéntek napján a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata a segesvári Katolikus Templomban, 11 órakor ökumenikus Istentiszteletre gyűlt össze. Páll Andtal plébános, címzetes esperes, Benedek Jakab segesvári unitárius lelkész, Paizs József református lelkész tartottak ökumenikus istentiszteletet. A templomból kifele menet egyenként mindenkivel kezet fogva, áldással kívántak békés Húsvétot.

Szinte hagyomány, hogy a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozata a tanévet az Unitárius Templomban kezdi, a Karácsonyt a Református Templomban, a Húsvétot a Katolikus Templomban ünnepli. Az istentiszteletek ökumenikusak.

Visszatekintő:

71 évvel ezelőtt, 1945. április 2-án, Nagypéntek napján lőtték le Apor Vilmos, segesvári születésű püspököt. A megszálló szovjet katonáktól védelmezett meg 3 fiatal lányt az erőszaktól, majd lányokat, asszonyokat, gyermekeket védve állta el a pincébe vezető utat Győrben, ahol 3 halálos golyót kapott. A titkára kérdezte, hogy érez-e fájdalmakat. Válasza az volt: „Hálát adok Istennek, hogy ilyen szép nagypénteket adott.” A jelen lévő nővéreknek azt mondta: „Ha megmenekül minden nő, akkor érdemes volt!” Állapota Húsvét vasárnapra, április 1-jére válságosra fordult. Ekkor meggyónt, felvette a szentkenet szentségét, majd mindenkit megáldott. Utolsó mondata halála előtt így szólt: „Felajánlom szenvedéseimet az egész magyar hazáért és az egész világért. Szent István, könyörögj szegény magyarokért!”