Jelenlegi hely

„Két pont között a legrövidebb út a tehetség”

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Két új felvidéki Tehetségpont került fel a Tehetségsegítő hálózat térképére - 2015. szeptember 12-én, Budapesten, a MOM Kulturális Központban sor került a Tehetségpontok 2015 tavaszi minősítési eljárásában akkreditált vagy kiválóan akkreditált minősítést szerzett Tehetségpontok képviselői számára az oklevelek és dísztáblák ünnepélyes átadására.

A Kárpát-medence területén ezernél is több Tehetségpont található. A Tehetségpontok a regisztrációval bekerülnek a magyar tehetségsegítők határokon is átnyúló szakmai hálózatba. Ahhoz, hogy munkájukat szakmai szempontok alapján megméressék, valamint hogy a Tehetségpontok hálózatának minél több lehetőségét, előnyét kihasználhassák, szükségük van az akkreditációra.

Két új felvidéki Tehetségpont került fel a Tehetségsegítő hálózat térképére, kapott akkreditált oklevelet, melyet Dr. Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke adott át.

A Hanesz Angelika által vezetett kassai Talentum Programozó Műhely kiválóan akkreditált minősítést szerzett. A 2011-ben megalakult műhely keretén belül a tehetséges gyerekek NXT Lego robotok építésével és programozásával foglalkoznak. A csoport sikeresen szerepelt több szlovákiai és nemzetközi robotprogramozó versenyen.

(a képen Hanesz Angelika balról az ötödik)

A Szenci Molnár Albert Alapiskola kiválóan akkreditált minősítését Matus Mónika vette át. Tehetségterületük a helytörténet-kutatás. 2011-től szerveznek regionális helytörténeti konferenciákat, melyeken évente 10-15 gyermek prezentálja kutatási adatait, a szenci régió helytörténetéből.

(a képen Matus Mónika balról az ötödik)

A rendezvény egyben a „Tehetség szabadon” – Magyar Templeton Program nyitókonferenciája is volt.

A Magyar Templeton Program, a Templeton World Charity Foundation finanszírozásával, a European Social Fund társfinanszírozásával és a MATEHETSZ szakmai együttműködésével 2015. szeptember 15. és 2017. február 28. között valósul meg. A kísérleti program fő célja a magyar (magyarországi és határon túli) kivételes kognitív tehetségek fejlesztése és támogatása a 10-29 éves korosztályban.

A program 300, 10-29 év közötti magyar kivételes tehetségnek segít a fejlődésben, és kínál új lehetőségeket számukra,  200 fő 10-19 éves feltörekvő tehetséget és 100 fő 20-29 éves már alkotó fiatal példaképet válogatnak be a programba. Ők a Magyar Junior Templeton Felow-k.

Az egyéni szükségleteikhez és a program lehetőségeihez rugalmasan igazított 1 éves fejlesztő és támogató programokban vehetnek részt: soft skill képzések, tudományos kutatások segítése, személyiségfejlesztés, nyelvtanulás, számítógépes ismeretek, pályaválasztási tanácsadás, külföldi utazások, ösztöndíjak, pénzügyi és vállalkozói képzések, start-up képzés, társadalmi felelősségvállalásra nevelő programok, országos/nemzetközi tehetségnapon való részvétel, írások, ötletek terjesztése, tudományos publikációk, nyári kiválóságok tábor, innovációs és kutatólaboratóriumok látogatása.

Szakmai és szociális fejlesztésüket a legkiválóbb mentorok, a ma kiválóságai segítik: a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, kutatók, tudósok, egyetemi professzorok, az üzleti élet meghatározó szereplői.

A beválasztási folyamatban felfedezett, de a programból kimaradt fiatalok (2000 fő) számos további, a MATEHETSZ által nyújtott tehetséggazdagító programba, előadásra kapnak meghívást.

A Magyar Templeton Programra jelentkezni a www.templetonprogram.hu honlapon keresztül 2015.szeptember 15. és október 20. között lehet.