Jelenlegi hely

KINCSKERESŐK XI. - helyi értékeket kutató diákok konferenciája

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg a SZMPSZ Galántai Regionális Pedagógiai Központ Tehetségpontja a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciáját.

Szanyi Mária, néprajzkutató, pedagógus azzal a céllal hozta létre a Kincskeresők mozgalmat, hogy minél több diák, fiatal megismerje a szlovákiai magyarság történelmét, tájait, településeit, közösségeit, pályamunka készítésével pedig személyes kötődést alakítsanak ki a felvidék helytörténetével, földrajzával, kultúrájával, művészetével, néprajzával, vallástörténetével. A konferenciára jelentkezhet minden alapiskolás diák (5-9. évfolyam) valamint a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, középiskolák diákjai (12–18. éves korosztály).

Szanyi Mária a társadalomtudományok terén elért eredményeiért 2014-ben Jedlik-díjat kapott, 2015-ben pedig a Pátria-díjat vehette át a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóján. Utóbbi díjat az idei konferencián büszkén mutatta meg a résztvevőknek, ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a helyi értékeket kutató diákok éppúgy részesei ennek az elismerésnek.

A 2015. november 11-12-i rendezvényre összesen 42 pályamunkát neveztek be az ország különböző iskoláiból. Résztvevők, pályázatok érkeztek többek között a pozsonyi gimnáziumból, a dunaszerdahelyi, a kassai, a komáromi, a szenci, a hetényi, a felsőszeli, a kéméndi, a lévai, a gútai, a tallósi, a hidaskürti, a tornaljai, a vágsellyei, a galántai iskolákból.

Az előadásokat, a helytörténeti bemutatókat szakmai zsűri értékelte. Idén a zsűriben foglalt helyet Dr. Molnár Imre, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Pék László a Felvidéki Tehetségsegítő Tanács elnöke, Bauer Edit, szlovákiai magyar politikus, 2004–2014 között a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője, Prof. Dr. Prokopp Mária, művészettörténész, valamint Márkusné Vörös Hajnalka, a veszprémi levéltár igazgatóhelyettese.

A konferencián Varga Péter, a Gazda Polgári Társulás elnöke előadásában beszélt a „Hungarikum”, mint eszme terjesztésének fontosságáról, valamint várják a javaslatokat olyan nemzeti értékekre, amelyek ismertek a Felvidék egész területén, és amelyek egy létrehozandó értéktári bizottság döntése alapján aztán bekerülhetnek majd a Felvidéki Magyar Értéktárba.

A konferencia első napjának végén a diákok, a pedagógusok megismerhették, kipróbálhatták a szlovákiai magyar Lukovics László által feltalált JOMILI készletet, melyet Victor Vasarely festőművész művei és alkotói eljárásai ihlettek. Számtalan kép és térbeli alkotás hozható létre a készlet nyolcféle, különbözőképpen megfestett kocka és hasáb elemeiből. A játék fejleszti a különböző korú gyermekek és felnőttek motorikus és kognitív képességeit, a kézügyességet, a térlátást, a kreativitást, a logikát és az alkotóképességet.

Csütörtökön folytatódtak a helytörténeti előadások, olyan pályaművek kerültek bemutatásra, mint pl. Rancsó Dorottya – „Hetény a 40-es évek elnöki rendeleteinek tükrében”, Magyarics Arianna – „Boszorkányperek Komárom megyében”, Rancsó Sarolta és Kotiers Ráhel Annamária  - „Hetényi leventemozgalom”, Rancsó Kamilla és Lucza Ákos – „Hetényi önkéntes tűzoltóegylet” című prezentációja.

A konferencia befejezéseként Szanyi Mária értékelte az eltelt két nap előadásait, zárszavában megköszönte a zsűri munkáját, a diákok bemutatóját oklevéllel és könyvekkel, a tanárok felkészítő munkáját pedig könyvutalvánnyal díjazta.