Jelenlegi hely

Kincskeresők XVIII.

Diákvetélkedő Galántán

/ Tary Nándor /
tary.nandor képe
A vetélkedőt a helyi értékeket kutató diákok számára rendezték meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében. Ez az esemény, amelyet a Mentor TT támogatott, kivételes lehetőséget biztosított a fiatal kutatók számára, hogy bemutassák munkáikat és megosszák egymással tapasztalataikat.
KincskeresőkKincskeresőkKincskeresőkKincskeresők

A konferencián részt vevő diákok különféle témákban készítettek előadásokat, amelyek a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódtak. A kutatási területek széles spektrumot öleltek fel, beleértve a kultúrtörténetet, helytörténetet, néprajzot, vallástörténetet, művészetet, irodalmat, földrajzot, természeti értékeket, gazdaságtörténetet, építészetet, és jeles személyiségek életét.

Az előadások mindössze tíz perc hosszúak voltak, de a diákok ezt az időt maximálisan kihasználták. A prezentációkat számítógépes vetítéssel, eredeti hang- és videofelvételekkel, valamint tárgyi emlékek bemutatásával tették élvezetessé és informatívvá. A célközönség az alapiskolák 5-9. évfolyamai, a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok, valamint a szakközépiskolák diákjai voltak, vagyis a 12-18 éves korosztály.

A résztvevők egyénileg vagy párosan is jelentkezhettek, és szabadon választhatták meg kutatási témájukat. Minden pályázó oklevélben és könyvjutalomban részesült, ami tovább növelte a konferencia presztízsét és a diákok motivációját. Az értékelés arany, ezüst és bronz sávos minősítés alapján történt, ami különleges kihívást jelentett a résztvevők számára, ugyanakkor lehetőséget adott arra, hogy elismerést nyerjenek kemény munkájukért és elkötelezettségükért.

Az esemény alatt a diákok nemcsak bemutatták saját kutatásaikat, hanem megismerkedtek más diákok munkáival is, így gazdagodva új ismeretekkel és inspirációkkal. Az előadások során született beszélgetések és viták hozzájárultak a közösségi tudás építéséhez és a közös értékek megerősítéséhez. A konferencia remek alkalmat kínált a fiatalok számára, hogy gyakorolják előadói képességeiket, és önbizalmat nyerjenek a nyilvános szereplés terén.

Összességében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett konferencia nemcsak tudományos és kulturális szempontból volt jelentős, hanem fontos közösségépítő szerepet is betöltött. A diákok számára lehetőséget adott arra, hogy megismerjék és értékeljék saját és mások munkáját, miközben új barátságokat kötöttek és együtt ünnepelték a szlovákiai magyarság gazdag kulturális örökségét.