2018. november 24-én, szombaton második alkalommal tartották Pusztakeresztúron az immár hagyománnyá vált kolbászgyúró versenyt.
A kolbászgyúró verseny komplex, hagyományőrző, gasztronómiai, közösségi és kulturális élmény is egyben, a Pusztakeresztúri Gazdakör ötlete nyomán született, a megvalósítást a temesvári Szórvány Alapítvány támogatása segítette. A versenyre a térségből maximum 5 fős csapatok nevezhetnek. A résztvevők a nevezési díjért cserébe megkapják a mindenki számára egységes 10 kg ipari hús alapanyagot, ez biztosítja a felek számára az egyenlő esélyeket. A megmérettetés több részből áll: pontozzák az asztaldíszítést, a dekoráció kreativitását és a csapat által készített kolbász ízvilágát, fűszerezettségét, állagát, összetételét, kinézetét és a higiéniát. Mindenki saját technika alapján vágja, kockázza és darálja az alapanyagot és speciális, sokszor több generációra visszavezethető titkos és bevált receptúrához igazodva, különböző összetevőkkel fűszerez. Az értékelést egy elfogulatlan, 5 fős zsűri végzi. 7 csapat nevezett a gasztronómiai versenyre: a rutinosnak számító varjasi, végvári, pusztakeresztúri, óbébai és két különböző nagyszentmiklósi formáció kiegészült az idén először idelátogató Orosházi Kolbász Klub résztvevőivel.
A délelőtt folyamán, amíg a kolbász készült, a vendégeket a csapatok képviselői különleges kóstolókkal kínálták, majd dél körül a zsűri begyűjtötte az értékelés alapjául szolgáló, a versenykiírásban meghatározott 30 cm hosszú kolbászmintákat, melyet sütés után közösen megízleltek. Az eredményhirdetésig sokszínű kultúrprogrammal szórakoztatták a közönséget, könnyed táncprodukciókkal és rövidebb, derűs kabaréjelenetekkel. A produkciók végére a zsűri meghatározta a sorrendet, az idei évben a dobogó legfelső fokára a Nagyszetmiklósi RMDSZ csapata állhatott. A serlegek és oklevelek átvétele után elkészültek az elmaradhatatlan sajtófotók, majd folytatódott tovább a beszélgetés és mulatság.