Jelenlegi hely

Köszönet a varsói felkelés magyarjainak

/ Csordás Emőke /
csordas.emoke képe
Łomianki önkormányzata és a Grupa Kampinos társulat szervezésében megemlékezést tartottak a Łomianki katonai temetőben a varsói felkelés emlékére szeptember végén. Külön köszönetet mondtak a magyar katonaság baráti segítségéért, amely védelmezte a helyi lakosokat a német megszállókkal szemben, és segítették a honi hadsereg kötelékében harcoló „kampinos” partizáncsoportot.

A csata rekonstrukciója során újra életre kelt az 1944. augusztusi lengyel felkelés. Az ütközetben a német katonák és a lengyel partizánok melett a magyar katonaság  is kulcs szerepet játszott: megakadályozta a foglyok lemészárolását és a helyi lakosság elhurcolását.

Magyarország varsói Nagykövetsége nevében beszédet mondott Melke Tamás alezredes, katonai attasé lengyel és magyar nyelven.

Az ország különböző részeiről érkeztek hadi hagyományőrző egyesületek, többek között Magyarországról is, akik részvételükkel még hitelesebbé tették az újrajátszott harcot.

A korhű ruhákba beöltözött partizánok és katonák összecsapását több százan nézték végig, majd hatalmas tapssal jutalmazták meg a résztvevőket.

További képek a csatarekonstrukcióról a galériában.