Jelenlegi hely

Közmunka a tiszta és rendezett Zsobokért

Közmunka

/ Becske Adrienn /
becske.adrienn képe
Közmunka a tiszta és rendezett Zsobokért: Példaértékű összefogásra került sor az elmúlt időszakban Zsobokon. Mivel a zsobokiak érzékenyek a szépre és szívügyüknek tekintik a település rendezettségét, tisztaságát, közmunka keretein belül, kétkezi munkájukkal járultak hozzá ennek megvalósításához.
Közmunka ZsobokonKözmunka ZsobokonKözmunka ZsobokonKözmunka Zsobokon

A kezdeményezés a zsoboki asszonyok virágültetésével kezdődött, amikor is a falu összes villanypóznájára két cserép futó muskátli került, melyet mindenki saját maga gondoz majd, továbbá virágba borult a kultúrotthon udvara is. A növényeket a zsoboki lakosok felajánlásaiból vásárolták meg.

Az akció az egyház keretein belül, a temető és környékén lévő gaz lekaszálásával folytatódott. A konfirmáló fiatalok édesanyáinak jóvoltából pedig a templom és környezete kapott megújult, és tiszta formát. Mindezeket a templom bejárta körüli terület lekövezése előzte meg, melyet a zsoboki férfiak egész napos munkájuk után végeztek, szintén közmunka keretein belül.

Az egész szépítési folyamat záróakkordjaként a Zsobokért Kulturális Egyesület felhívására közel 100 embert megmozgató akcióra indult, ahol is a település közterületei, és a kultúrotthon került kívül-belül felfrissítésre. Ezen a napon a férfiak egy része a focipályán vágta a füvet, mások az egész faluban lekaszálták az utat szegélyező árokpartot, míg egyesek a kultúrotthon körüli nagyobb erőkifejtést igénylő feladatokat végezték.

Ez idő alatt a hölgyek az épületben lévő eszközöket, ablakokat, edényeket varázsolták tisztává, míg néhány asszony a konyhán tüsténkedett, hogy az egész napos munka után finom grillen sütött csirkeszárny és kolbász is kerüljön az asztalra. És bár példaértékű ez az összefogás, mégsem új keletű a zsobokiak életében, hiszen évek óta gyakorolják ezt, a közösséget is összetartó szép szokást. Mint ahogy az sem új, hogy egy-egy ilyen közmunka végeztével felköszöntik azon résztvevőket, akik a két közmunka időpontja között ünnepelték születésnapjukat. Így volt ez most is, amikor is 55 részvevőnek énekelték a Boldog születésnap című dalt, és mindenki részesült egy kis szimbolikus ajándékban, amit a Kulturális Egyesület biztosított az ünnepelteknek. Két nagy torta is szétosztásra került, miközben a település zenészei hajnalig tartó kellemes muzsikával szórakoztatták a jelenlevőket.