Jelenlegi hely

Krassó-Szörényben is elindult a Petőfi Program

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Kerekasztal-beszélgetés, programszervezés, tájékoztató kiadvány készítése, néptánc tanfolyam; címszavakban így indult a Petőfi Program Krassó-Szörény megye székhelyén, Resicabányán.

A resicabányai Templom és Iskola Szórvány Egyesületet Megyasszai Attila református lelkész hozta létre azzal a céllal, hogy a helyi és a megyei magyarság lelki gondozásán túl kulturális, azaz „magyar” programok szervezésével is fellendítse a közösségi életet. A Petőfi Program és Kovács Ágnes ösztöndíjas érkezése újabb lökést, segítséget adott a célok eléréséhez Krassó-Szörényben.

A közös munka egy bemutatkozó és helyzetfelmérő kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelynek a fő témája a helyi magyarság jövője volt. A fórumbeszélgetés konklúziója az volt, hogy a helyi magyarság egy része alszik: nem vesznek részt aktívan a helyi magyar közösség életében, nem tartják a kapcsolatot magyarokkal, sőt otthonukban, magánéletükben sem feltétlenül magyarul beszélnek. A magyar nyelv használatának, a magyar identitás háttérbe szorulása számos külső-belső okra vezethető vissza. Ilyen alapvető helyspecifikus tényező jelenleg a magyar oktatás hiánya, a külföldi munkavállalás és letelepedés, illetve a vegyes házasságok.

Ezért az elsődleges célunk a helyi magyarság aktivizálása, felébresztése. Ennek érdekében munkánkról és programjainkról tájékoztató lapot adunk ki Ébresztő címmel.

Részlet a kiadványból:

„Havonként megjelenő kiadványunkkal ébresztgetni szeretnénk mindenkit. Megyei szinten informálni szeretnénk a magyar közösséget rendezvényeinkről. Minőségi programjaink révén szeretnénk mindenkit megszólítani, az eseményeinkre meghívni. Célkitűzésünk, hogy a magyarság felébredjen, szeressen újra közösségbe járni!

Mi a célunk?

A helyi magyarság felébresztése, megszólítása, magyar identitásának megerősítése. Azaz a Krassó-Szörény megyei szórvány közösségek bekapcsolása a magyar vérkeringésbe.

Hogyan kívánjuk ezt elérni?

Együtt, helyi önkéntesek bevonásával. Olyan minőségi és átfogó programok szervezésével, amelyek óvodástól nyugdíjasig minden generációt megszólítanak. Például: magyar nyelvi kurzus, nótaest, néptánc oktatás, táncest, színházi előadás, filmklub, gyermek és ifjúsági program, kézműves foglalkozás, kiállítás.”

Szeptember 19-én, szombaton délután el is indult az első általunk szervezett kulturális-közösségi program: magyar néptánc tanfolyam vette kezdetét a Szeged Táncegyüttes két táncosával. Nagy Zita és Adorjányi Botond vezetésével kicsik és nagyok egyaránt nagy lelkesedéssel sajátították el az alaplépéseket. A dél-alföldi táncok mellett az ottani népviseletet is ki-, pontosabban felpróbálhatták a fiatalok.

A továbbiakban havonta kétszer kerül sor a kurzusra, hogy a helyi gyerekekből idővel néptánccsoport verbuválódjon. Több olyan magyar gyökerű gyermek és fiatal is részt vett a programon, aki nem beszéli jól a magyar nyelvet, de a tánc közös nyelvként szolgált a csapatnak.