Jelenlegi hely

Madách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
Október 9-10-én, az ember tragédiája szerzője halálának 151. évfordulóján Madách Imre Irodalmi Napokat tartottak a szlovákiai Alsósztregován, illetve a magyarországi Csesztvén.

Pénteken az alsósztregovai Madách-kastély volt a helyszíne a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által megszervezett rendezvénynek, amelyen Jarábik Gabriella múzeumigazgató köszöntötte a megjelent magyarországi és szlovákiai vendégeket, illetve a két ország partnerintézményeinek képviselőit. Ünnepi megnyitóbeszédet Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete mondott.

A rendezvény elején sor került egy, a Betléri Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás megnyitójára is. Az érdeklődők Madách életének helyszíneit bemutató 19. századi, eredeti grafikákat tekinthettek meg.

Práznovszky Mihály, Madách kutató, muzeológus tartott Csipke Rozáliával, a Siker X Könyvkiadó igazgatójával rendkívül szellemes, vidám hangulatú könyvbemutatót, saját – Madách Imre napjai a magyar irodalomban 1861-1864 cím alatt megjelent – kötetét ajánlva a hallgatóság figyelmébe. Részleteket is felolvastak a műből magyar és szlovák nyelven. (A szerző jelentős munkát végezve a Tragédia megjelenésétől az író haláláig terjedő időszak –Madách irodalmi, és politikusi tevékenységével kapcsolatos – sajtóanyagát nézte át, és gyűjtötte össze. Könyve igazi kincs a Madách kutatók számára is.)

Ezt követően a Madách kastélypark közeljövőben várható felújításának, átalakításának részleteiről hangzott el előadás Júlia Straňáková kertészmérnök részéről. A tervdokumentáció látványtervekkel is szemléltetett bemutatásából kiderült, hogy a szabadtéri burkolatok cseréje, illetve a növényzet megújítása mellett játszótér és kulturális rendezvények megtartására alkalmas szabadtéri színpad kialakítására is sor kerül hamarosan. A Szlovák Nemzeti Múzeummal egyetértésben megvalósítandó munkálatokat uniós források felhasználásával, magyarországi partnerekkel való együttműködésben tervezik megvalósítani 2016. után. A partnerszervezetek: Balassagyarmat önkormányzata, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum képviselői is jelen voltak a rendezvényen.

A délután folyamán az Irodalmi Napok résztvevői kis ünnepséget tartottak a Madách Imre kastélyparkban található síremlékénél is. A jeles íróra emlékezve többek között koszorút helyezett el Czimbalmosné Molnár Éva nagykövet asszony, Molnár Imre a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Jarábik Gabriella múzeumigazgató, Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke, Balogh Gábor és Kliment Éva, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke és alelnöke, valamint Pathó Marianna, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa.

A Madách Napok rendezvényei következő nap Magyarországon a csesztvei Madách Emlékházban folytatódtak.