Jelenlegi hely

A magyar költészet napjára emlékeztünk Csíkszeredában

/ Hock Judit /
hock.judit képe
Több rendezvényen is részt vettek a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola diákjai 2017. április 11-én, amely 1964 óta a magyar költészet napja. A magyar iskola tanulói Gyimesbükkön iskolai program keretében, míg Csíkszeredában egy megyei versenyen szavalták el a magyar irodalom legnagyobb alkotásait.

A csíkszeredai Agora Alapítvány által meghirdetett szavalóversenyre Hargita megyéből három kategóriában összesen 114 diák jelentkezett az eseményre. A vetélkedőre Ady Endre, Arany János, Áprily Lajos, Füst Milán, József Attila, Juhász Gyula, Lászlóffy Aladár, Szabó Lőrinc és Tompa Mihály egy szabadon választott versével lehetett jelentkezni.

A Dani Gergely Általános Iskola négy diákja indult kisiskolás kategóriában (5-8. osztály). Bârsan Bilibók Andrea, Bârsan Piroska, Bodor Henrik-Mihály és Antal Levente eredményes szerepléssel vettek részt a kulturális rendezvényen.

        

Andrea szavalatában elhangzott Ady Endre: Karácsony című költeménye, Leventétől József Attila: Mama című versét hallhattuk, Piroska Áprily Lajos: Ajánlás című költeményét, míg Henrik Áprily Lajos: Álmodozva című versét adta elő a nézőközönségnek. A diákokat a Dani Gergely iskola igazgatónője, Nagy-Galaczi Hajnal, és a tanulók magyar tanára Antal Erzsébet kísért el a versenyre. Az irodalmi program eredményhirdetése egy verses-zenés gálaműsor keretében zárult a Csíki Moziban.

A szervezők elmondása szerint évről évre növekszik a rendezvényen résztvevők száma, amely jól mutatja, hogy Erdélyben milyen nagy az érdeklődés a szavalóversenyek iránt. Idén hatodik alkalommal megrendezett esemény egy méltó színfoltja a magyar költészet előtti tiszteletnek.

Nagy öröm számomra, hogy a gyimesbükki diákok - ahol jó magam is tanítok - ilyen ügyesen képviselték a szórványban élő diáktársaikat.