Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja és díjátadás

/ Bedi Katalin /
bedi.katalin képe
Azt hiszem, minden olyan alkalom, amikor a magyar kultúra valamilyen formában-legyen az színház, irodalom, zene stb.- színvonalasan megnyilvánul, az egy kicsit a magyar kultúra napja, a magyar kultúra ünnepe. Éppen ezért nagy kihívás „nagybetűsen” ünnepelni ezt a jeles napot.
Aranymetszés duóKodály Zoltán DaloskörVégh László

A Csemadok országos tanácsa ez alkalomból már 9. éve rendez ünnepséget, melyen a Csemadok Életmű és Közművelődési díjakat, valamint a Gyurcsó István-díjat is átadják. Az idei ünnepségnek a galántai művelődési központ adott otthon január 22-én, melyen a felvidéki politikai vezetők számos jelentős személyisége, valamint Magyarország képviseletében dr. Grezsa István miniszteri biztos és Pathó Marianna osztályvezető is részt vettek. A rendezvény elején a Csemadok elnöke, Bárdos Gyula mondott köszöntőt, s tekintett vissza a tavalyi évre. Beszédében köszönetet mondott a Csemadok-tagok eddigi munkájáért, felidézte hogy 2016-ban a Csemadok kapta Európa legmagasabb civil elismerését, mely nemcsak azt jelenti, hogy szükség van a Csemadok munkájára, hanem azt, hogy ezt figyelemmel is kísérik, s mindez bátorítás a jövőre is. Hangsúlyozta, hogy a Csemadok mindig is a magyar összefogást, az együttműködés fontosságát tartotta a legfontosabbnak, és idén is a magyar-magyar párbeszédet igyekszik segíteni.  Majd Grezsa István kedves szavakkal méltatta a Csemadok kultúra átadását segítő munkáját és biztatott a további munkára, hiszen közömbösség is tapasztalható. A jövőbetekintő szavak után pedig a díjátadás következett, melyet olyan produkciók kísérték, melyek a díjazottak lakhelyéhez kötődik. így szerepelt a galántai Kodály Zoltán Daloskör, Lencsés Zoltán Wass Albert versévek, a dunaszerdahelyi Aranymetszés duó  Kulcsár Tibor és József Attila versfeldolgozásokkal, a vizkeleti Bognár Hajnalka énekkel és Ternóczky István zongorán, a Martosi Hagyományőrzők és a Peredi Csillag Citerazenekar.

A Csemadok Országos Elnöksége 2016. október 14-i döntése értelmében pedig Csemadok Életmű Díjjal ismerte el Böszörményi István (Losonc), Korintus László (Hárskút), Lázár Erzsébet és Lázár Ferenc (Ajnácskő), Miklós Ferenc (Bős) és Pék Éva (Vízkelet) a szövetségben végzett sokéves eredményes munkáját.

Csemadok Közművelődési Díj kitüntetésben Baloghné Domonkos Malvin (Nagykapos), Keszeg István (Martos), Szamos Zsuzsanna (Ajnácskő), Tóth Borbála (Pográny) és Vankó Ferenc (Pered) részesült.

 A Gyurcsó István-díjat 2016-ban Végh László kapta.

 

Fotók: Görföl Jenő