Jelenlegi hely

Magyar kultúra napja Galántán

/ Baranyai Kinga Anna /
baranyai.kinga.anna képe
Január 22-én ünnepelte a magyar nemzet a magyar kultúra napját világszerte. Galántán a Csemadok országos díjátadó gálája valósult meg, amelynek keretében kitüntetéseket osztottak azoknak, akik a magyar kultúra megmaradásáért és gyarapításáért tevékenykedtek Felvidéken. A díjátadót a galántai kultúrház színháztermében rendezték meg ünnepélyes keretek között.
Magyar kultúra napja, Galánta, CsemadokMagyar kultúra napja, Galánta, CsemadokMagyar kultúra napja, Galánta, CsemadokMagyar kultúra napja, Galánta, Csemadok

A díjátadót a galántai kultúrház színháztermében rendezték meg ünnepélyes keretek között. A Gálát Bárdos Gyula vezette fel köszöntő beszédével, majd a magyar állam képviseletében dr. Grezsa István kormánybiztos köszöntötte az estén résztvevőket.

Életmű díjat vehetett át Böszörményi István (Losonc), Korintus László (Hárskút), Lázár Erzsébet és Lázár Ferenc (Ajnácskő), Miklós Ferenc (Bős) és Pék Éva (Vízkelet). Csemadok Közművelődési Díj kitüntetésben részesült Baloghné Domonkos Malvin (Nagykapos), Keszeg István (Martos), Szamos Zsuzsanna (Ajnácskő), Tóth Borbála (Pográny) és Vankó Ferenc (Pered). Továbbá Végh Lászlónak Gyurcsó István-díjjal köszönték meg eddigi munkáját.

A kultúrműsorról az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei és díjazottjai gondoskodtak. Versmondással fellépett Lencsés Zoltán Nagyfödémesről, az Aranymetszés Duó megzenésített verseket adott elő, Bognár Hajnalka énekelt, míg zenei kísérője Ternóczky István zongorázott. Továbbá a vendégek meghallgathatták a Kodály Zoltán Daloskör előadását majd, a Martosi Hagyományőrzők martosi néptáncokat táncoltak és az est végezetéül a Peredi Csillag Citerazenekar szatmári népzenét játszott.

Az est legmeghatározóbb gondolata dr. Grezsa István miniszteri biztostól hangzott el:

 „Lelkileg kell meghaladni Trianont, és ebben a kultúra erős kapaszkodót jelenthet.

Ezúton köszönjük mindazoknak akik, bármilyen formában tesznek a magyar kultúráért, mert ezek az emberek biztosítják nemzetünk jövőjét.