Jelenlegi hely

A Magyar Kultúra Napja Máramarosszigeten

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
Január 22-e a Magyar Kultúra Napja. Arra emlékezünk, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A Magyar Kultúra Napján lehetőségünk van megállni egy kicsit, kiszakadni a szürke hétköznapokból, hogy felidézzük hagyományainkat, és továbbadjuk szellemi értékeinket a jövő nemzedéknek.
Táncház a Magyar Kultúra Napjának előestéjénTáncház a Magyar Kultúra Napjának előestéjénMagyar Kultúra Napi előadásMagyar Kultúra Napi előadás

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Hollósy Simon Művelődési Egylet két eseményt is rendezett Máramarosszigeten.

Január 21-én, szombaton az egylethez tartozó SZIGET Táncegyüttes januári táncházát a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan Kölcsey Ferenc verseinek megismertetésének szentelte. A táncház díszletében kis papírokon egy-egy Kölcsey versrészlet jelent meg, amelyet a résztvevők az est folyamán elolvashattak, valamint a táncház végén hazavihettek.

Kölcsey Ferenc költészete sajnos nem annyira ismert a fiatalok körében, hiszen a Himnuszon és a Huszton kívül más verssel nem nagyon találkoztak. Ezek az apró, kevésbé ismert vers részletek lehetőséget adtak, hogy a résztvevők Kölcsey Ferenc más költeményeibe is beleolvassanak, akár utána keressenek az általuk választott részlet teljes versének, vagy akár más verseknek is.

Január 22-én este Bertóti Johanna és Sipos Krisztina érkeztek Máramarosszigetre. Mindketten Kolozsváron tanultak, és ugyanannak a színházi társulatnak, a kolozsvári Váróterem Projektnek a tagjai. Első közös estjüket, a „Télire eltett mosoly” című előadást tartották meg a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánia oratóriumában. A kezdetben egy koncertsorozatnak indult est mostanra már egy önálló műsorrá állt össze melyben a művésznők által megzenésített XX. századi és kortárs költők verseit hallhattuk, illetve saját szerzeményeiket is előadták.