Jelenlegi hely

A Magyar Kultúra Napja Déván

Hunyad Megyei Értékek

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
A Téglás Gábor Elméleti Líceum tanárai, és diákközössége közösen úgy határoztak, hogy ebben az évben a Hunyad megyei értékek köré szervezik a magyar kultúra napját. A megye méltán híres értékeinek bemutatását szakmailag Dulinszky Izabella-Erzsébet, és Kun-Gazda Kinga-Viola magyartanárok irányították.
A rendezvényen fellépő diákok Kun-Gazda Kinga-Viola magyar szakos tanárnő prezentálása Dulinszky Izabella tanárnő ismertetőjeA rendezvényen fellépő diákok

A bemutatott nevezetességek között szerepelt a dévai vár, a Magna Curia, Fáy Béla-kastély és arborétum, református templomok. Izabella tanárnő a két Hunyad megyei magyar értéktár kötetről tájékoztatta a hallgatóságot, amelyből a gyerekek felkészültek, és prezentálták egy-egy megyei értéket, nevezetességet.

A felsőbb éves diákok rövid előadással készültek a megye értékeinek prezentációjára, a kisebbek bukovinai székely népdalokat énekeltek. A legkisebb diákok táncműsora a Dél-Erdélyért Kulturális Társaság vezetője, Gáspár-Barra Réka által valósulhatott meg, aki az „Örökségünk őrei. Fogadj örökbe egy műemléket!” program felhívását is ismertette. Az iskolában elhelyezett értéksarkot Kun-Gazda Kinga-Viola magyartanárnő mutatta be a résztvevőknek, ismertetve a megye kulturális örökségeit.

A rendezvényt Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Széll Lőrincz alprefektus úr, Kacsó-Doboly Izabella, a Hunyad Megyei Sport, és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Szász-Barra Zsófia főtanfelügyelő-helyettes asszony, Máthé Imola kisebbségi tanfelügyelőnő is személyes jelenlétükkel tisztelték meg.