Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja Nagyenyeden

/ Tóth-Bóna Boglárka Luca /
toth.bona.boglarka2023 képe
Ahogy az előző években már megszokhattuk, idén is a nagyenyedi és a gyulafehérvári diákság körében zajlott a magyar kultúra napja, amelyre szeretettel várták egész Fehér megye közösségét, hogy közösen ünnepelhessünk.

 

Az esemény alkalmából a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum diákja készültek színesebbnél színesebb előadásokkal. Az eseményre január 22-én hétfő este került sor a Bethlen Gábor Kollégium Dísztermében, melyben a nézőtér zsúfolásig megtelt.

A rendezvényt Lőrinc Helga, Nagyenyed alpolgármestere nyitotta meg. Továbbá mélyre ható beszédeket hallhattunk még Szőcs Ildikótól, a Bethlen-kollégium igazgatónőjétől, Ladányi Árpád Csabától, a Fehér megyei RMDSZ elnökétől és Farkas Ervintől, a GMGK Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatójától.

Az eseményen átadásra került a Magyar Identitásőrzés és Hagyományápolás Nagymestere díj, amelyet Vincze András alprefektus nyert el. A beszédek és a díjátadás után következtek a műsorok. A gyulafehérváriak idén is a fiúkórussal érkeztek körünkbe, akiket Schneider Arnold vezényelt. A közönség síri csöndben, meghatódva hallgatta végig az előadásukat.

A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium diákságát képviselve, a Fügevirág Tánccsoport lépett fel egy komplex 15 perces előadással, amely a „Szép holdvilág volt az este” nevet kapta. Az előadás során igyekeztek megmutatni, milyen is manapság egy hétköznapi táncház a fiatalok szemével (Zenei csapongások, szerelem, buli, fiúk-lányok harca a kedvenc táncaikért, az együtt táncolás élménye).

A Fügevirág tánccsoport után, fellépett az iskola Chorus Princeps vegyeskara is Szabó Zsombor Karnagy vezetésével, akiket Mathias Edwin segített zongorakísérettel. Végezetül a két iskola énekkarának segítségével a Himnuszt énekeltük el közösen. Az előadások után egy közös táncházba invitáltunk mindenkit, amelyen a magyarlapádi Csegely zenekar húzta a talpalávalót.