Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja Zselízen

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
A magyar kultúra napját Zselízen az Alapiskola falain belül méltattuk 2024. január 22-én. A helyi intézmény tanulói rendhagyó magyar nyelv óra keretein belül ünnepelték meg ezt a fontos alkalmat.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Szavai szerint: „Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

Az előadás során nemcsak az alap műveltséghez tartozó információk hangzottak el, de hangsúlyt kapott az élet és emberi létünk értéke is. De kidomborodott a kultúra fogalma, értéke és fontossága is.

      

Mindezek után a Kahoot! elnevezésű online játékban mérték össze tudásukat a tanulók. Kérdéseik között szerepelt minden olyan információ, mely az előadás során hangzott el. De színesítette az is, hogy a Himnusz kicserélt és hibásan írt szavait kellett megkeresni. Mindez elősegítette a gyerekek tudása kapcsán azt, hogy minél jobban, pontosabban, és tisztábban csengjen gondolataikban, és szívükben a vers minden egyes szava.

     

Az elhangzottak igyekeztek megértetni a gyerekekkel, hogy a Himnusz nem csupán egy vers, hanem nemzeti önazonosságunkat, összetartozásunkat kifejező közös énekünk.