Jelenlegi hely

Magyar Retró Buli Temesváron

Télbúcsúztató mulatság örökzöld magyar slágerekkel

/ Domokos Anikó Emese /
domokos.aniko.emese képe
Temesváron szolgáló Petőfi-ösztöndíjasokként szerveztünk magyar retró bulit február 23-án az Új Ezredév Református Központ alagsorában lévő Magyar Klubban.
Legyen tánc!Időutazás retró stílusbanTáncparkettTélbúcsúztató mulatság

A mulatság ötlete Orcskai Marianna ösztöndíjas társammal közösen fogalmazódott meg bennünk, miután ittlétük alatt többször is szembesültünk azzal, hogy Temesváron egymástól mennyire elszigetelten és elszórtan élnek a magyar családok.

Bár számos magyar rendezvény van a városban, úgy véltük, hogy szükség lenne egy olyan közösségi programra, ahol kötetlenül szórakozhatnak, ismerkedhetnek a résztvevők. Kiváltképp a fiatal felnőtt korosztályt kívántuk megcélozni, akiknek egy ilyen esemény a magyar párjuk megtalálásában is segítségükre lehet, mivel manapság, nagyvárosi szórványlétben már ez sem könnyű. Emellett persze az is célunk volt, hogy minél szélesebb korosztályt megszólítsunk, hisz fontos lenne, hogy az egymással egyébként ritkán érintkező korcsoportok is találkozzanak, tudjanak egymásról. 

A batyus bulin végül körülbelül 80 fő szórakozott, akiknek közel a fele magyar egyetemi hallgató volt, de néhányan a nyugdíjas korosztályból, még a szomszéd községekből is csatlakoztak a társasághoz. A ’70-es, ’80-as, ’90-es évek népszerű magyar slágereivel telt kellemesen az este. Véleményem szerint igazán példaértékű lehet sok anyaországi fiatal számára, ahogyan a helyi magyar fiatalok kulturáltan és túlkapások nélkül tudtak együtt szórakozni. 

Akik nem hoztak magukkal enni- és innivalót, azok a Temesvári Magyar Diákszervezetnek köszönhetően a helyszínen is vásárolhattak, illetve ajándékként egy-egy pohárral két nosztalgikus magyar üdítőből, a Traubisodából és a Márkából kínáltuk meg a vendégeket, valamint a Kőbányai-sör révén az alkoholos italok kedvelői sem panaszkodhattak. Örömünkre szolgált, hogy jó páran a Csókkirály című sláger időszakára emlékeztető ruházatban érkeztek, ezzel is alkalmazkodva az eredeti elképzeléshez. A hajnalig tartó buli szervezésében a Temesvári Magyar Diákszervezet tagjai segítettek rengeteget, ezért köszönet illeti e kedves közösséget. 

Kifejezetten öröm és a jövőbe tekintve reménnyel kecsegtető, hogy az estére a Bánság fővárosának magyar szempontból egyik szimbolikus pontjára sikerült összehívni a fiatalokat, így a Magyar Klub igazán élettel telt meg, magyar énekszótól lett hangos.