Jelenlegi hely

A Magyar Szórvány Napja Dettán

/ Domokos Anikó Emese /
domokos.aniko.emese képe
A Magyar Szórvány Napja alkalmából idén is bánsági magyar szórványközösségeket szólított meg a temesvári Szórvány Alapítvány. 2017. november 15-én a Temes megyei Dettán a szórvány napi ünnepség méltó voltát a Végvárról érkezett Rece-Fice Néptánccsoport biztosította, a fiatalok műsorukkal örvendeztették meg a helyi magyar közönséget a dettai kultúrközpontban.
Rece-Fice Néptánccsoport műsoraDettai közönségRece-Fice Néptánccsoport műsoraSzavaló

Az est nyitányaként elhangzott Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című verse, melynek aktualitása és üzenete valamennyi megjelenthez eljutott, kik közül sokak rokonai, unokái, gyermekei ma is idegenben keresik megélhetésüket. Ezt követően a táncok és a táncosok további szavalatai a magyar nyelv és a magyar zene ötvözeteként együtt hívták fel a figyelmet arra, hogy elszórtan élő közösségeink is erősíthetik egymást.

Az este fogadással egybekötött jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel és ismerkedéssel zárult. A szervezők abbéli reményüket fejezték ki, hogy szórvány napi kezdeményezésük, térségükben a szórványközösségek egymással ilyen módon való összekötése hagyománnyá válhat annak érdekében, hogy a bánsági magyarság minden tagja érezze, helyzetével nincsen egyedül, közösségeik egyformán fontosak.