Jelenlegi hely

Március 15-re emlékeztek Aradon

/ Czencz Éva /
czencz.eva képe
Méltó módon emlékeztek Aradon az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcra.
Kokárda készítésMézeskalács díszítésSzabadság szoborHáromszék táncegyüttes

Március 15-e előtti pár napban már több eseményen lehetett hangolódni a magyar nemzeti ünnepre. 2024. március 12-én a nőszervezet rendezett felnőtteknek kokárdakészítő kézműves délutánt. Másnap az Arad megyei RMDSZ szervezett gyermekfoglalkozást, ahol a gyermekek maguk készíthettek kokárdát, fűzhettek nyakláncot vagy karkötőt, nyújthattak, formázhattak és díszíthettek mézeskalácsot, vagy ruhaanyagból maguk varrhattak, tömhettek, díszíthettek fanyelű lovat, babát. A mézeskalács illattal belengett teremben öröm volt látni a sok boldog gyermekarcot, akik lelkesen készítették el saját kézműves tárgyaikat, játékaikat.

Március 15-én a Csiky Gergely Főgimnáziumban délelőtt 10 órától kezdődött az iskolai ünnepi műsor, ünnepi beszéddel, énekkarral, faültetéssel, közös Himnusz énekléssel. Az eseményen a Magyarországról érkező gyulai és szegedi iskola tanárai és diákjai is képviseltették magukat. A városi megemlékezés délután 16 órakor kezdődött a Szabadság szobornál. A Magyar Himnusz és kétnyelvű ünnepi beszédek elhangzása után következett a koszorúzás.

Az este záróeseményére a Nagyszínházban került sor, ahol a sepsiszentgyörgyi Háromszék táncegyüttes produkcióját lehetett megnézni „Élni fogunk szabadon!” címmel. Néptánc, szavalás, éneklés, népi hangszerek közös játéka keveredett egymással. Végül közösen felállva elénekelte a közönség a Magyar Himnuszt, majd a Székely Himnuszt.