Jelenlegi hely

Medgyesen járt az Osonó Színházműhely

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
A közvélemény kutatások és országos statisztikai adatok felhasználásával összeállított színdarab meztelen őszinteséggel tárta elénk a mindennapok tragikumát. Bár az előadás főként a fiatalokban megfogalmazódó vágyakra és a modern társadalom által rájuk erőltetett magatartás alapproblémájára összpontosult, mégis minden korosztály számára tartogatott mondanivalót. Ahogyan a víz tükrözte az arcot.
Medgyesen járt az Osonó SzínházműhelyMedgyesen járt az Osonó SzínházműhelyMedgyesen járt az Osonó SzínházműhelyMedgyesen járt az Osonó Színházműhely

Az anyaméhben születésének értelméről elmélkedő csecsemő, a jobb megélhetés reményében külföldi vendégmunkásként dolgozó család magára hagyott gyereke, az interneten ismerkedő fiatal pár vagy a folyamatos tanügyi változásoktól befásult oktatók megjelenített képe mindenkit egyaránt elborzasztott, még annak ellenére is, hogy tisztában voltunk a jelenetek igazságtartalmával. Talán azért, mert nem szoktunk hozzá, hogy kifogásokkal teletűzdelt napjainkat rivaldafénybe állítva, görbe tükröt tartson elénk egy rendező, jelen esetben Fazakas Misi. Kérdések sokasága lengte körül a nézőteret, olyan kérdéseké, amelyeket önmagunk felé intéztünk egy-egy jelenet végeztével.

„Vajon valóban csak az a születés utáni pár perc igazán a miénk, és a többivel már adósok vagyunk másoknak és fordítva?” “Vajon én jó szülő leszek?” „Elég időt töltök a családommal?” Számomra is ennyire fontosak az anyagi javak?” „ Én megteszek minden tőlem telhetőt a bolygónk tisztaságáért?”

Az október 3-án a medgyesi Traube teremben megtartott előadás után arra is lehetőség adódott, hogy a nézők egy interaktív beszélgetésen vegyenek részt a színészekkel és Fazakas Misivel, a darab rendezőjével. Ki tudhatja, talán éppen ennek az eszmecserének a gyümölcséből születik majd egy gondolat, amely egy ehhez hasonló remek előadást eredményez.

Márton Zsófia és Ferencz Klaudia