Jelenlegi hely

Megemlékezések Zsobokon

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
Az őszi hónapokban Zsobokon több megemlékezést is tartottak a falu lakosai számára: Az 1956-os események és a Magyar Szórvány Napja, illetve a Magyar Nyelv Napja kapcsán találkoztak a zsobokiak.

Elsőként a Bethesda Gyermekotthon diákjai adtak elő ünnepi műsort október 23-a tiszteletére. A műsorban versek, dalrészletek, rádióbejegyzések hangzottak el. Az általános iskolás diákok „Aki magyar, velünk tart!” című műsorukat az előadás előtt minden este próbálták a gyermekotthonban Ottucsák Melinda A.-val, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasával. Az előadásra meghívták a falu minden lakosát, és 2015. október 26-án este együtt emlékeztek az 1956-os forradalom hőseire. A programot a Szabadság, szerelem című film vetítése zárta.

Novemberben a Magyar Nyelv Ünnepét valamint a Magyar Szórvány Napját egy rendkívüli tanórával ünnepelték az 5-8. osztályosok. 2015. november 16-án, hétfőn interaktív játékokkal és feladatokkal tarkított órán beszélgettek arról, mit jelent magyarnak lenni, milyen a magyar nyelv, milyen a határon túliak nyelvhasználata, mit jelent szórványban élni. A diákok példákat tudtak felhozni közvetlen környezetükből vegyes házasságban született gyermekre, aki beszéli a magyar nyelvet, és olyanra is, aki nem beszéli. Rálátást kaptak saját nyelvhasználatukra, és a rendkívüli tanóra óra végén úgy mentek ki a tanteremből, hogy már összeállították a jövő évi zsoboki Magyar Szórvány Napjára való megemlékezés programját.