Jelenlegi hely

Megható megemlékezés Tornalján az aradi vértanúk tiszteletére

/ Csízi-Kurilla Tünde /
csizi.kurilla.tunde képe
Irigylésre méltó megemlékezést láthattunk Tornalján az aradi vértanúk tiszteletére. A közel 45 perces műsort október 4-én, vasárnap az istentiszteletet követően a teljes városnak, október 6-án pedig a Kazinczy Ferenc Alapiskolában az iskola tanulóinak adtak elő.

Természetesen nem nyilatkozhatok minden budapesti általános iskoláról és gimnáziumról, de úgy vélem, amilyen a megemlékezés volt az aradi vértanúkról Tornalján, azt megirigyelhetik azok az iskolák, amelyekbe én jártam.Nálunk emlékszem egy rövid (10 perces) rádióműsor volt a megemlékezés, amelyet ugyan állva hallgattunk végig, de felnőtt fejjel úgy érzem, ez nem az a tisztelet, amelyet igazából megérdemelne ez a nap.

Mikor a megemlékezésre való felkészülésbe belefogtunk, nem is volt kérdés, hogy egy teljes tanórát felölelő irodalmi és zenés műsort állítsunk össze. A munkából több pedagógus is kivette a részét, akik megértésben és egyetértésben igyekeztek együtt dolgozni a közös célért. A műsort nemcsak az iskolában, de a vasárnapi istentiszteletet követően a teljes városnak is előadtuk (rövidített formában).

A felkészülés hetekkel ezelőtt elkezdődött, a tanárok kiválogatták azokat a tanulókat, akiket rátermettnek éreztek a feladatra, és önkénteseket is szívesen integráltak a darabba. A teljes műsort egy rövid "léleknyitogató" verssel kezdtük el, melyet én szavaltam, s egy kedves iskolai pedagógus hegedűvel kísért. Ezt követően az előadásban résztvevő diákok kórusként énekelték el a Magyarország című dalt, amely a műsort hallgató tanulók számára is ismert sláger volt, így az alsó tagozatosok közül sokan énekeltek a kórussal. A megemlékezés során részletesen felidézték a diákok a múlt fontosabb eseményeit rövid próza és vers formájában. A műsor alatt képekkel és rövid videókkal illusztráltuk az elhangzó gondolatokat, így segítve a megértést, és emelve a megemlékezés értékét. A műsort Demjén Ferenc: A föld könnyei dalával fejeztük be, mely méltó lezárása volt az aradi vértanúkra való megemlékezésének. A műsoron vasárnap a nyárádszeredai Bocskai Dalkar is jelen volt, akik személyesen is gratuláltak az előadás színvonalas és értékkel teli mivoltáért. Úgy vélem ennél nagyobb elismerésre nincs is szüksége a magyar alapiskola tanulóinak és pedagógusainak ahhoz, hogy hasonló lelkesedéssel vegyenek majd részt a közelgő megemlékezéseken.